Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

20 000 höns avlivadesefter fynd av salmonella

Salmonellabakterier har upptäckts i hönsbeståndet på Källmo gård i Karlskoga. I går avlivades därför samtliga 20 000 hönor. Det skriver nwt.se.   

Annons

Salmonellasmittan upptäcktes efter att Jordbruksverket genomfört en rutinkontroll på gården. Det slutgiltiga provsvaret från Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) anlände till Jordbruksverket i går och visade att det rör sig om smittstammen Salmonella Livingstone. Verket tog beslut om att äggproduktionen omedelbart skulle upphöra och att samtliga 20 000 hönor på gården skulle avlivas. Detta genomfördes i går, skriver nwt.se.

Ägg från gårdens hönor har sålts dels till Svenska lantägg och dels i den egna gårdsbutiken. Men ännu finns inga rapporter om att någon människa ska ha smittats.

Okänd smittkälla

Hur salmonellasmittan har nått gården är ännu oklart. Men det rör sig inte sällan om gnagare, andra fåglar eller fodret hönsen äter.

- Smittkällan förblir ofta okänd, säger Christina Thörn vid Jordbruksverket till nwt.se.

Nu kommer en genomgripande rengöring och desinfektion av ägganläggningen att genomföras. Produktionen kan inte återupptas förrän Jordbruksverket genom nya prover försäkrat sig om att ingen smitta finns kvar.

– Det är som det är, säger gårdens ägare Lennart Johansson. Det blir som ett vakuum fram till det att allt är ordnat. Då ska vi försöka komma igång med verksamheten igen, säger gårdens ägare Lennart Johansson till nwt.se.

Mer läsning

Annons