Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktivisten: Tycker inte det är olagligt

En grupp aktivister tog sig in på Bofors industriområde i Karlskoga under fredagsmorgonen för att genomföra ett konstprojekt.- Folk som jobbar för demokrati och rättvisa riskerar att dödas med svenska vapen, säger Gustaf Nygren som är en av aktivisterna.

Annons
Bilden är en genrebild.

Polisen avvisade fem personer från skyddsområdet. De är nu misstänkta för olaga intrång på skyddsobjekt.

- Det finns också ett förbud mot avbildning, och de här personerna har fotograferat på området. Det kan de ställas till svars för. Vår patrull beslagtog ett minneskort från en kamera, säger Henrik Dahlström.

Hur tog de sig in på området?

- Vi har inte kunnat konstatera det, men de säger själva att de kröp under ett staket.

Gustaf Nygren var en av dem som var med under aktionen, som han kallar för konstprojekt. Projektet är en fortsättning på "Civil oljudnad", som visades upp på konstfacks vårutställning i maj. Gustaf Nygren säger att de som togs sig in på området är författare och konstnärer som vill visa på det omoraliska med vapenexport.

– Jag har arbetat med det här konceptet i min utbildning och jag tittade på vapenindustrin i Sverige och läste om alla skandaler som har varit. Vapenindustrin i stort är omgärdad av fuffens, säger Gustaf Nygren.

Gustaf Nygren och de andra aktivisterna var inne på området i 30-40 minuter innan polisen kom och skjutsade bort dem från platsen vid åttatiden i morse.

– Vi hade gjort en mediaspelare som bara gick att sätta på och inte stänga av som vi kedjade fast utanför fabriksbyggnaden. På mediaspelaren var det olika röster och ljud från icke-våldsprofiler som Martin Luther King. Vi ville återanvända de ljuden från deras arbete, men också visa på att deras arbete behövs i dag, säger Gustaf Nygren.

Är ni nöjda med aktionen?

– Det gick som planerat. Det blir påtagligt att på andra sidan väggen tillverkas vapen. Sverige exporterar bland annat till Thailand. Folk som jobbar för demokrati och rättvisa riskerar att dödas med svenska vapen, säger Gustaf Nygren.

Vad säger du om det straff ni kan tänkas få?

– Jag erkänner att jag har gått in här och tycker inte att det är olagligt. Det de gör (Bofors) borde vara olagligt. Om det går till rättegång bryts de mänskliga rättigheterna, säger han.

Mer läsning

Annons