Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders pappa drogadoch bortförd i en vecka

Anders Jacobssons demente far rövades bort och drogades – i sex dygn. Under tiden blev han lurad på över 100 000 kronor.
– Han var helt under isen, fick självmordstankar och svår ångest, säger Anders.

Annons

Författaren Anders Jacobsson är i dagarna aktuell med en ny bok. Men allt är inte frid och fröjd. I kväll berättar Efterlyst i TV3 om när författarens pappa, 72-årige Ove Jacobsson, blev bedragen i augusti.

Senildemente Ove försvann från sitt hem på tisdagskvällen den 10 augusti. Tidigare hade han berättat för sina barn att han under helgen varit på en fest i Stockholm och fått nya vänner.

– Har man senildemens har man en antydan till att fabulera, så vi trodde inte riktigt på honom, säger Anders.

Men Ove talade sanning. Och när han försvann på tisdagen var det åter till Stockholm. Anders och hans syskon ringde honom upprepade gånger, men fick aldrig tag i honom. När Ove varit borta ett par dagar anmälde Anders hans bil som stulen. Han berättade för polisen att Ove lämnat sin lägenhet utan sina livsviktiga mediciner. På söndagen, sex dagar efter att Ove försvunnit, fick Anders ett samtal från polisen i Solna utanför Stockholm.

– Jag var på Winnerbäck i Brunnsparken och blev förstås väldigt glad när jag fick veta var farsan fanns. Han sa att han var med sina kompisar och förstod inte alls varför bilen var efterlyst.

Men Ove hade under dagarna blivit grovt utnyttjad. Personerna som förde bort honom hade tagit ut 105 000 kronor från hans konto. De hade också hyrt en bil i Oves namn, och förberett ett lån på Forex. När Ove kom tillbaka till Karlskoga gjorde han ett drogtest. Det visade sig att han var fullproppad med droger som kokain, amfetamin, rohypnol, cannabis, tramadol och opiater.

– Han gick på avtändning och var helt under isen. Han kände sig så utnyttjad och lurad att han fick självmordstankar och djup svår ångest.

Anders och hans syskon har väntat med att berätta om Oves bortförande.

– Det är så overkligt att man inte ens kan tro på det. Han är inte den första som drabbas och absolut inte den sista heller. För farsans del är det en fråga om upprättelse.

I kvällens Efterlyst kommer bilder att visas från övervakningskameror när Ove tar ut pengar på olika bankkontor.

- Vi behöver hjälp med identifiering av de personer som var med målsägaren, säger förundersökningsledare Anna Karlsson på polisen i Örebro.

Mer läsning

Annons