Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevakning kan bli en dyr affär

Att polisen i fortsättningen kommer att ta betalt vid tillställningar som till exempel festivaler är ingen omöjlighet. Redan i dag är det möjligt även om det oftast inte görs.

Annons

Putte i parken har inte råd med polisinsatser Enligt Mats Nylén, informatör vid Örebropolisen, är det här en regel som funnits i många år.

– Det gäller offentliga tillställningar som har ett vinstsyfte. Det är okej för polisen att ta betalt även om vi har varit dåliga på det tidigare, säger Nylén.

Oftast är det bolag som har ett syfte att tjäna pengar som ligger bakom exempelvis festivaler.I dagsläget betalas polisens insatser vid sådana här tillställningar av skattebetalarna som dessutom betalar för sin biljett till evenemanget.

– Det är pengar vi skulle kunna använda till brottsbevakning i stället.

När det däremot gäller allmänna sammankomster som demonstrationer är det en annan sak. Då handlar det om den allmänna ordningen och inte ett syfte att tjäna pengar.

Debatten om huruvida polisen ska ta betalt för sina insatser eller inte har pågått länge i Stockholm som är den myndighet Nylén kommer ifrån senast.

– Jag kan inte uttala mig om hur diskussionerna gått här i Örebro län eftersom jag började min tjänst 1 maj. Jag har inte hunnit skapa mig egna erfarenheter ännu. Men jag vet att det här är något som diskuteras hos flera av våra polismyndigheter.

I dagsläget är arrangörer ofta bortskämda med att det inte kostat dem så mycket med polisbevakning och enligt Nylén kunde polisen i Örebro län vara bättre på att ta betalt än vad de gör.

– I längden blir det besökarna som betalar polisens kostnader. Det är en intressant fråga och som alltid handlar det om prioritering. Pengarna som går åt till sådana här insatser skulle kunna användas på andra sätt, säger Nylén.

Det är riksdagen som bestämt vad som står i lagen och polisen följer den. Lagstiftningen har gett dem möjlighet att ta betalt men det kostar även tid och resurser att bedöma från arrangemang till arrangemang.

– Om det är bestämt att man ska ta betalt så ska man det.

Eftersom kommunerna i Örebro län tillhör samma polismyndighet bör heller inte bestämmelserna skilja sig anmärkningsvärt mellan de olika orterna.

– Det borde vara en liknande hantering i till exempel Karlskoga och Örebro.

Det diffusa i frågan är om sportarrangemang bör betala för exempelvis polisbevakning vid fotbollsmatcher. I dagsläget är det skattebetalarna som står för kostnaden men lagen säger att när det kommer till ideella föreningar, som sportklubbar är, ska polisen inte ta betalt.

– Då handlar det inte om ett vinstsyfte även om idrottsevenemang är mer svårbedömda än en konsert.

Mer läsning

Annons