Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DO utreder om kommunen diskriminerat arbetssökande

Diskrimineringsombudsmannen DO har inlett en utredning sedan en arbetssökande lärare anmält Karlskoga kommun för diskriminering. Anmälaren tror att hans ålder och ett fysiskt handikapp kan ha varit orsak till att han inte kallats till anställningsintervju.

Annons

Anmälaren hade sökt en tjänst som matematiklärare i Karlskoga. Det handlade om ett vikariat, men av platsannonsen framgick det att det troligen skulle bli en fortsättning på anställningen.

Den sökande, en man från en ort i Norrland, blev dock aldrig kallad till någon anställningsintervju och anser att kommunen har diskriminerat honom.

För gammal?

”Eftersom de valde att inte kalla mig till intervju trots att jag är väl kvalificerad för tjänsten så tror jag att de valde bort mig för att jag har höftproblem och dessutom närmar mig 50 år”, skriver han i sin anmälan till DO.

Om den person som anser sig diskriminerad vid tillsättning av en tjänst är medlem i ett fackförbund, är det i första hand facket som utreder ärendet.

I det här fallet var den arbetssökande dock inte medlem i facket. Därför påbörjar alltså diskrimineringsombudsmannen en egen utredning om hur det gått till vid tillsättningen av tjänsten.

Pensionär fick tjänsten

Eva Eriksson, rektor på Möckelngymnasiet, förnekar dock bestämt att det handlat om någon diskriminering.

– Vi sökte en 60 procents mattelärartjänst till gymnasiet vårterminen ut. Tjänsten annonserades ut runt jul. En av våra lärare som gick i pension i våras hörde då av sig och sa att han kunde tänka sig att ta tjänsten.

– Det är en lärare som gått i ålderspension, en gammal trogen medarbetare som är väl meriterad och känner både kollegor och eleverna.

Mer läsning

Annons