Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Engångstoalett fick prestigefyllt pris

Industridesignern Peter Thuvander och arkitekten och professorn Anders Wilhelmsson, båda bördiga från Karlskoga, har tillsammans med arkitekten Camilla Wirseen fått det prestigefyllda priset Design S.

Annons

Det var i tisdags som S-priset, eller Swedish Design Award, delades ut.

En av mottagarna var företaget Peepoople, som utvecklat och designat den enligt juryn banbrytande uppfinningen Peepoo, en självrenande biologiskt nedbrytbar engångstoalett framtagen för att lösa sanitetsbristen för världens allra fattigaste.

Avföring blir gödsel

Peepoo förvandlar dessutom hälsovådlig avföring till förstklassig gödning.

Så här lät juryns motivering till priset:

”En produkt som tar tag i ett snabbt växande, hygieniskt och socialt problem världen över. Listig konstruktion, lättanvänd och genomtänkt hantering. Om Peepoo kan distribueras i stor skala kommer det att få stor betydelse för mänskligheten, radikalt minska sjukdomar och dessutom kunna resultera i näringsrik mylla – något vår jord så väl behöver.”

Möttes av en slump

Att arkitekten och professorn Anders Wilhelmsson och industridesignern Peter Thuvander, båda födda och uppvuxna i Karlskoga, träffades och började jobba ihop berodde enligt Anders Wilhelmsson på en slump.

När det gäller Peepoo så har Anders Willhelmsson och Camilla Wirseen utvecklat produkten och Peter Thuvander, som har ett eget designföretag, har bidraget till formgivningen.

De tre är naturligtvis glada över priset, och har stora förhoppningar att deras engångstoalett ska bli till nytta i tredje världen.

Testas i tredje världen

– Det är två år sedan vi designade Peepoo. Nu är vi på god väg att få till stånd industriell produktion, säger Peter Thuvander.

– Peepoo testas bland annat i Kenya och Bangladesh och förhoppningsvis ska den ganska snart kunna massproduceras. Vi har också lyckats få ner priset för den, vilket inte är det minst viktiga.

S-priset är prestigefyllt men ger inga pengar. Däremot kommer vinnande bidrag under de närmaste åren att ingå i en vandringsutställning som visas bland annat på olika ambassader.

Mer läsning

Annons