Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremt torr mark i länet

Just nu är det extremt torrt på sina ställen i länet. Brandflyget spanar ofta flera gånger per dag efter eventuella skogsbränder vid den här typen av torka.

Annons

Hur vanligt är det med skogsbränder?

- Det där ser väldigt olika ut från år till år beroende på väder. En blöt sommar kan det föra sig om en handfull, men en torr sommar kan det mellan tummen och pekfingret handla om ett femtiotal. Ofta är det någon av de bränderna som sprider sig och blir rejält stor, säger brandingenjör Anna Henningsson på Nerikes Brandkår.

Många bränder som

uppstår i skog och mark är till följd av slarv. Människor som lämnar fimpar, glasbitar eller eldar som inte är tillräckligt bra släckta.

- Det finns mängder av orsaker till skogsbränder, blixtnedslag är vanligt. Men de kan även vara anlagda. Så mycket som var fjärde brand beräknas vara anlagd. Det kan vara allt från att man vill förstöra, till att få ut försäkringspengar och att man gränsar till pyromani och vill se att det brinner.

Brandflyget som spanar i Örebrolän är uppdelat på fyra flygklubbar. Karlskoga, Laxå, Hällefors och Örebro. De täcker alltid in samma rutt och den tar runt tre timmar att flyga.

- Det kan ta längre tid om vi dröjer oss kvar för att dirigera räddningstjänsten till platsen., berättar Stig Holm på Laxå flygplats.

Hur går det till när ni spanar?

- Det är alltid två personer i planet. En pilot och en spanare. Ser vi en brand kontaktar vi SOS som larmar ut den räddningstjänst som finns närmast. Vi kan få order om att ligga kvar för att hjälpa dem hitta till branden som ofta är djupt inne i skogen. Vi kan även leda dem till närmsta sjö eller å som de kan pumpa vatten från.

Hur ofta upptäcker ni bränder?

- Det är olika, men är det torrt kan det vara upp till fyra bränder under en rutt.

Mer läsning

Annons