Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falsk faktura till tingsrätten

– Grov ekonomisk brottslighet är vad det handlar om. Ingenting annat. En brottslighet som kanske omsätter hundratals miljoner varje år. Men jag vägrar att betala den falska räkningen. Jag anmälde den till polisen direkt och i vinter kommer målet upp i tingsrätten i Örebro.

Annons

Pelle Mattsson som driver Zlafen Bed Breakfast i Karlskoga är trött på fakturaskojare. Tidigare i år blev han uppringd av en person som utgav sig ringa från det företag som sköter det lilla familjehotellets hemsida men som i själva verket ringde från skojarföretaget Insida KB.

InternetadressPersonen erbjöd sig att ordna en domänadress (internetadress) åt företaget för 900 kronor per år och att den då skulle skyddas under tio år. Men när räkningen kom var den på 12 500 kronor per år i stället. Sedan är det ett annat skojarföretag, MNL Invest, som sköter indrivningen av fakturan.

– Hade jag inte trott att personen som ringde var från företaget han utgav sig för så hade jag slängt på luren direkt. Men jag tyckte det kunde vara värt 900 kronor.

– Men de här företagen jobbar smart. Det ena företaget erbjuder så att säga en tjänst, det andra företaget sköter indrivningen. Och då blir det mycket svårare för oss småföretagare att få rätt. Det företag som skickar ut räkningen gör ju i princip inget formellt fel. Men båda företagen finns med på Svensk handels lista över svartlistade företag, men det insåg jag ju inte i första skedet.

Går inte att ringa

– Det går heller aldrig att ringa till dem. Jag har försökt minst 50 gånger men det är aldrig någon som svarar.

– Det här skojarföretagen är ett stort problem för oss småföretagare. Jag blir uppringd minst en gång om dagen, ibland tio gånger, av olika telefonförsäljare. Alla är givetvis inte brottslingar, men jag misstänker att en hel del är det. Vi har ju inte heller de juridiska eller ekonomiska resurser som krävs för att hantera allt sånt här.

– Ofta spelar de här företagen in samtalen och det kan räcka att man svarar ja på en enda fråga så kan de sedan mixa inspelningen och få det att låta som att man har gått med på precis vad som helst.

– Men det ska bli spännande att se vad tingsrätten kommer fram till senare i vinter.

Mer läsning

Annons