Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för rån och hot med yxa

Tvingade sig in i lägenheten och viftade med yxa. Nu döms duon till fängelse.

Annons

Det var den 14 september i år som den 25-årige mannen och hans 44-åriga kvinnliga bekanta tvingade sig in i en lägenhet i Karlskoga. I lägenheten befann sig 25-åringens mammas sambo som försökte stänga dörren. Duon ska då ha trängt sig in i lägenheten med hjälp av en yxa. 24-åringen ska därefter ha viftat med yxan och uppmanat lägenhetsinnehavaren att ge honom pengar. Därefter ska de båda yxrånarna fortsatt hota mannen och 25-åringen ska även ha slagit honom i ansiktet.

44-åringen ska ha rotat igenom sovrummet och plockat på sig saker medan 25-åringen höll i yxan och vaktade mannen. Efter en tid kom 25-åringens mamma till lägenheten och även hon ska ha utsatts för hot av sonen men även från 44-åringen. Det var 25-åringens mamma som vid ett senare tillfälle ringde polisen.

När polisen anlände till platsen hoppade rånarna ut från balkongen. Enligt vitnessuppgift från polis på plats var 25-åringen väldigt påverkad och togs om hand enligt LOB. 44-åringen greps vid ett senare tillfälle.

Tingsrätten fastslår i sin dom att 25-åringen och 44-åringen haft en plan och att det är styrkt att de tillsammans och i samråd begått gärningarna. Hemfridsbrottet bedöms som grovt då de trängt in i lägenheten med hjälp av en yxa. Eftersom att duon stulit genom hot och våld räknas det som rån och stöld.

Nu döms de båda för hemfridsbrott och rån, 44-åringen får fängelse i ett år och sex månader och 25-åringen döms till ett år och nio månader. De ska tillsammans betala skadestånd till 25-åringens mamma om 6000 kronor och 16 299 kronor till mammans sambo som utsatts under en längre tid.

Både 44-åringen och 25-åringen är tidigare dömda för likartad brottslighet. 25-åringen dömdes även för olaga hot, skadegörelse och övergrepp i rättssak.

Mer läsning

Annons