Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fängelse för vildsvinsjakt

Jaktlagen hittade kultingar som frusit ihjäl. De förstod att någon tjuvjagade vildsvin på markerna. Nu har en 42-årig Karlskogabo dömts till fängelse för jaktbrotten.

Annons

Karlskogabon hade tagit jägarexamen, men inget jaktlag ville ta emot honom. Då bestämde han sig för att jaga på egen hand – och på andras marker. Motivet var inte ekonomiskt, i stället handlade det om att han mådde psykiskt bra av att vara ute i skog och mark.

Mellan november 2008 och april 2009 gav han sig ut i skogen med bössan i handen vid minst tolv tillfällen. Han jagade på marker i Karlskoga och Degerfors kommun. En av de fyra drabbade markägarna hade visserligen gett honom lov att skjuta vildsvin på hennes ägor. Men när hon ångrade sig fortsatte han ändå att jaga.

Karlskogabon sköt minst åtta vildsvin under den här perioden. För det mesta skedde det vid en åtelplats, det vill säga ett ställe där man lägger ut mat åt viltet. Under rättegången berättade 42-åringen om hur han gått till väga. Han jagade i skymningen och använde alltid en ljuddämpare.

De urtagna djurkropparna förvarade han i sitt garage. Någon enstaka gris styckade han på egen hand. Resten fick 42-åringen hjälp med. Han behöll 30-40 procent av köttet medan resten såldes. En av markägarna berättade för tingsrätten om hur jaktlagets medlemmar plötsligt noterade att suggor började försvinna i området. Under 2008 tvingades jägarna leta upp och avliva 27 ensamma kultingar. Senare, under vintern 2008-2009, hittades ihjälfrusna kultingar på markerna.

Att någon tjuvjagade på markerna stod helt klart för jaktlaget. En annan markägare berättade en liknande historia. Ensamma och utmärglade kultingar påträffades i skogen.

Den här markägaren kom också 42-åringen på spåren, sedan han hittat mannens bil i närheten av en åtelplats. 42-åringen lyckades dock smita undan, men markägaren hade säkrat registreringsnumret på bilen. Örebro tingsrätt dömer honom nu till tio månaders fängelse för de systematiska jaktbrotten. Han får dock en viss straffrabatt för att ha hjälpt polisen med utredningen.

Mannen döms även för vapenbrott. 42-åringen hade 50 stycken patroner och ett kikarsikte utan att ha tillstånd för det. Det beslagtas nu av staten. Det gäller även det gevär och kikarsikte som han hade licens för.

Mer läsning

Annons