Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förståndshandikappadman kallad till topsning

Med anledning av flera ouppklarade våldtäkter i Örebro skickar polisen ut kallelser till män som kan vara intressanta för utredningen.

Annons

Saras bror är en av dem som fått ett brev från Örebropolisen – trots att han är förståndshandikappad och bor på ett gruppboende i Karlskoga.

– I brevet står det att kallelsen skickas ut till killar som stämmer överens med ett visst signalement. Men en förståndshandikappad som inte kan ta sig till Örebro på egen hand, och dessutom inte har koll på varken dagar eller tidpunkter, kan inte anses som misstänkt, säger Sara som egentligen heter något annat.

Kallelsen skickades till Saras bror som bor på ett gruppboende i Karlskoga. I brevet står att han inte är misstänkt för något brott. Däremot vill polisen att han ska lämna ett DNA-prov och svara på några frågor.

När han i onsdags öppnade brevet greps han av panik.

– Han förstod inte vad det handlade om och trodde han skulle hamna i fängelse. Han blev väldigt upprörd och mår jättedåligt av det här, säger Sara.

Saras familj har varit i kontakt med polisen i Örebro som säger att brodern i nuläget inte behöver lämna något DNA-prov.

– Men det kan komma en ny kallelse om gärningsmannen inte grips, säger Sara.

Sådant som händer

Lars-Olof Lundh är chef för grova brottsroteln i Örebro. Han beklagar det som hänt Saras bror, men säger samtidigt att polisen saknar befogenhet att noggrant kolla upp alla som kallas till DNA-prov.

– Det här är sådant som tyvärr händer och jag vet inte hur vi ska undvika det. Men vi kan inte få ut uppgifter på om vederbörande är handikappad eller inte eftersom det är sekretessbelagda uppgifter, säger han.

”Jag blir förbannad”

Sara är medveten om att det ligger i polisens intresse att avfärda personer från utredningen. Däremot tycker hon att polisen borde ha bättre koll på vilka som får breven.

– Jag blir förbannad för att de gör så här. Polisen borde tänka ett steg längre och inte skicka ut kallelser till någon som inte förstår vad det handlar om. Han tror bara det är något hemskt eftersom han är kallad till polisen, säger hon.

Kallade från andra orter

Lars-Olof Lundh kan inte svara på varför Saras bror är intressant för utredningen.

– Vi har kallat in många som bor på andra orter, men jag kan inte svara på varför han är aktuell. Han måste ha någon anknytning till Örebro och dessutom passa in både åldersmässigt och längdmässigt.

Att Saras bror är förståndshandikappad betyder inte att han kommer avskrivas från utredningen.

– Det är mer sannolikt att han är oskyldig. Men det är därmed inte sagt att han kommer undantas i utredningen, säger Lars-Olof Lundh.

Hittills har närmare 400 personer lämnat ett DNA-prov hos Örebropolisen.

Mer läsning

Annons