Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framgångar för Carl-Gustaf

Saab Bofors Dynamics framgångar med det bärbara vapensystemet Carl-Gustaf fortsätter. I går räknade man in ännu en order för storsäljaren.

Annons

Det är den andra ordern på Carl-Gustaf på kort tid under den här månaden. Den första ordern var på 357 miljoner och den senaste på 196 miljoner kronor.

Tillsammans med en order på komponenter i maj värd 115 miljoner och en order på systemet i december på 192 miljoner uppgår ordervärdet det senaste halvåret till inte mindre än 860 miljoner.

Saab Bofors Dynamics chef Tomas Samuelsson har flera gånger också framhållit betydelsen av Carl-Gustav för att upprätthålla produktionen och företagets ledande position bland tillverkarna. Så även den här gången.

– Vi är mycket stolta över att kunna tillkännage ytterligare en omfattande order på Saabs understödsvapensystem. Denna beställning samt tidigare tillkännagivna beställningar på Carl-Gustaf och NLAW säkrar Saabs position som världsledande inom understödsvapen, säger han.

Ordern nu är en beställning på dels vapen, dels ammunition till den senaste versionen av Carl-Gustaf.

Granatgeväret lanserades i en första version för 50 år sedan. Genom det fortsatta utvecklingen av det här systemet för markunderstöd hittar inte Saab Bofors Dynamics nya kunder, man behåller de gamla som köper Carl-Gustaf om och om igen. Med tanke på att det totalt är fler än 40 länder som köpt Carl-Gustaf är fortsatta framgångar mer eller mindre givna, kan man tycka.

Någon information om den senaste kunden släpper dock inte företaget. Nu liksom många gånger tidigare hålls sådan information hemlig på kundens begäran.

För produktionen av Carl-Gustaf är orderläget tillfredsställande de närmaste åren. Fortfarande är dock oron mycket stor inom Dynamics när det gäller utvecklingen av nya system. Inom Sveriges Ingenjörer distrikt Örebro befarar man att man är på väg att nå en kritisk punkt.

– Vi dräneras på kompetens. Det går inte en vecka utan att det äts tårta för att någon slutar. De gamla varslen från förra året som inte verkställts ligger trots allt kvar och folk söker sig härifrån. Det här är ett hot mot oss och teknikstaden Karlskoga i stort, menar Tomas Koskijew i Sveriges Ingenjörer.

Mer läsning

Annons