Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasienämndens ordförande: "Det är förskräckligt"

Nu reagerar gymnasienämnden på uppgifterna om att Patrik Fridén ska ha stöttat Aidar-bataljonen i Ukraina. – Ja det gör mig inte lugnare precis, säger Helena Frisk (S), ordförande i gymnasienämnden i Karlskoga

Annons

– Det är naturligtvis förskräckligt om han använder kunskaperna på ett felaktigt sätt, säger gymnasienämndens ordförande Helena Frisk (S).

I våras stod det klart – Karlskoga kommun har ingen laglig rätt att stänga av Patrik Fridén från Yrkeshögskolan. Enligt lagen måste skolan skilja på vad eleverna gör på fritiden och i skolan.

– Det här är en jättesvår situation. Jag vet inte vad jag kan göra eftersom det inte finns något lagligt stöd att få bort honom från utbildningen. I våras tittade vi ju på alla möjligheter som gavs, och för att stänga av en elev krävs att denne ger uttryck för sina åsikter under undervisningen eller i skolmiljön, säger Helena Frisk.

Men nu kan fallet komma att omprövas av kommunen.

– Det är mycket möjligt att vi kan titta på det igen. Men det är inte troligt att vi kan agera på något annat sätt i alla fall. Det är bekymmersamt, säger Helena Frisk.

Jan Strid är chef för gymnasieförvaltningen i Karlskoga kommun. Han säger sig ha svårt att kommentera vad elever väljer att göra under sommaren.

– Om någon elev begår och blir fälld för ett brott kommer vi att hantera frågan enligt de förordningar som finns kring yrkeshögskolan, skriver han i ett mejl till NA.

Mer läsning

Annons