Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade sex med barn- fri från våldtäktsåtal

Göta hovrätt liksom tidigare Örebro tingsrätt friar en 20-årig man från Karlskoga som stått åtalad för våldtäkt mot barn.

Annons

Såväl hovrätten som tingsrätten anser att mannen inte inte känt till att flickan han hade sexuellt umgänge med i samband med en fest i en lägenhet i Karlskoga var under 15 år.

Ogillade åtalet

Händelsen inträffade i november 2010. Den 20-årige Karlskogabon anhölls och häktades och huvudförhandling i målet hölls i Örebro tingsrätt i januari i år.

Tingsrätten ogillade i sin dom den 31 januari åtalet för våldtäkt mot barn liksom målsägarens skadeståndsanspråk på 110 000 kronor.

Åklagaren överklagade domslutet till Göta hovrätt och yrkade att mannen skulle dömas för våldtäkt mot barn.

Samma bedömning

Hovrätten gjorde dock samma bedömning som tingsrätten.

Enligt domen hade flickan av någon anledning sagt till 20-åringen att hon var 15 år, och hon har enligt domen också sagt att det sexuella umgänget varit helt frivilligt.

Påtryckningar

Hon har också enligt hovrätten uppgett att hon efter förhandlingarna i tingsrätten tyckt sig vara utsatt för påtryckningar från omgivningen. Enligt hovrätten har det framstått som tämligen uppenbart att flickan själv inte har något intresse av att få 20-åringen fälld för våldtäkt.

Mer läsning

Annons