Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här möter Peter presidenten i Vita Huset

Han är IT-entreprenören som grundat webbaserade presentationsprogrammet Prezi. För två veckor sedan fick Karlskogabördige Peter Arvai träffa USA:s president Barack Obama.

Annons
Peter Arvai från Karlskoga är en av grundarna till presentationsprogrammet Prezi. För två veckor sedan äntrade han Vita Huset och fick träffa president Barack Obama.

2008 grundade Peter Arvai, tillsammans med två kollegor, det webbaserade presentationsprogrammet Prezi, som används mycket i föreläsningar.

– De flesta känner till powerpoint. Men det som är annorlunda med Prezi är att man ordnar alla sina idéer på en stor duk och då ser man hur idéerna relaterar till varandra. När man zoomar ut kan man se helheten, men man kan också zooma in för fokusera på en viss detalj för att lägga fokus på en viss aspekt av historien. Det här har visat sig hjälpt både föreläsare och publik att förstå föreläsningar bättre och komma ihåg mer av dem.

De inledde verksamheten i Ungerns huvudstad Budapest, men har växt enormt. Det är nu ett globalt företag och har även kontor i San Fransisco. Peter pendlar mellan städerna.

– Är man ett globalt företag går det inte att ignorera världens största marknad och i IT-branschen är det en stad som räknas och det är San Fransisco, säger Peter och skrattar.

I onsdags för två veckor sedan fick han ett minst sagt intressant samtal.

– Jag hade fått ett mejl från Vita Huset att de ville ringa mig. Och när Vita Huset vill ringa en då svarar man. Så jag gjorde det och då sa den här personen två väldigt speciella saker. Dels att nästan hela Vita Huset älskar Prezi och dels att presidenten ville träffa mig. Det kändes sjukt spännande.

Allt bottnar i att president Barack Obama några veckor tidigare lanserat ett program där han ville göra teknik tillgängligt till de utsatta skolorna i USA.

– Han gjorde en öppen kallelse till företag att vara en del i ett program att stötta utbildningen. Prezi var ett av dem. Det som känns coolt är att vi är det yngsta och det enda företaget med europeisk bakgrund. Och vi har nu skänkt licenser värda 100 miljoner dollar åt amerikanska kommunala skolor. Men jag hoppas att efter detta kommer fler regeringar att ta kontakt med oss.

Så i fredags för två veckor sedan tågade han in i Vita Huset där han fick en rundvandring och en träff med presidenten.

– Vi var fem personer i rummet när han kom in och det som var lite kul var att han såg på mig och det kändes som att han visste vem jag var. För vi pratade om hur viktigt det är att vi inspirerar unga till att tänka kreativt och hur vi möjliggör den ekonomiska utvecklingen och säkerställer inte bara arbetstillfällen, utan även demokratiska grunder för samhället.

Karlskogabördige Peter och den amerikanske presidenten samtalade i fem minuter.

– Jag blev faktiskt förvånad över hur bra vi kom in i samtalet. Det kändes meningsfullt och han kändes påläst och att han använt Prezi för vi pratade på en sådan detaljnivå att ingen kan läsa sig till det. Det känns väldigt kul så klart så här i efterhand.

Banden till Karlskoga har Peter inte släppt. Hans mamma bor kvar och han besöker staden en till två gånger per år.

– Då får man vara nostalgisk och återuppleva gamla minnen. Något jag är tacksam över angående min barndom var att jag fick studera så mycket som jag ville på gymnasiet. Jag kunde övertala skolan att ge sina första japanska lektioner, eller så fick jag läsa mer matte och fysik. Det känns som att jag redan på gymnasietiden fick möjligheten att prova mina vingar och se var gränserna går.

Mer läsning

Annons