Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet finns kvar

Sorgligt men inte hopplöst. Så kommenterar familjen Pirguls ombud gårdagens utvisning av Mahmoud Pirgul.

Annons

Thabo Muso är ombud för familjen Pirgul och han jobbade in i det sista för att skjuta upp Mahmoud Pirguls utvisning till Afghanistan. Mahmoud Pirgul har ett sjukintyg på att han behöver avancerad vård för sin cancer. Men gränspolisen verkställde trots det Migrationsverkets beslut och satte honom på ett plan till Kabul.

Halv segerTrots utvisningen tycker Thabo Muso att familjen hittills vunnit en halv seger.

Skälet är att resten av familjen ska utvisas till Ryssland, ett land som bara tar emot ryska medborgare, inte människor som utvisas från Sverige. Enligt beskedet i november skulle de båda äldsta syskonen, 19 och 20 år gamla, utvisas till Afghanistan men det visade sig ligga ett tjänstefel bakom det, ett fel som nu är JO-anmält, via Thabo Muso.

Att familjen ska utvisas till Ryssland, som troligen inte tar emot dem, innebär att familjen nu har en chans att få stanna i Sverige. Det innebär också att pappan i så fall kan söka anhörig-invandring, enligt Thabo Muso. Men där är pappans cancer ett stort frågetecken.

Jobbar vidare– Sveriges ambassad i Kabul har liten möjlighet att hantera anhöriginvandring. Pappan måste därför troligen ta sig till Pakistan och söka därfrån, säger han.

– Det är tveksamt om en sjuk man kan ta sig genom det krigshärjade området för att kunna söka vid Sveriges ambassad i Pakistan, säger han.

Thabo Muso tillägger att han inte släpper engagemanget för pappan i och med avvisningen. Han jobbar vidare på familjens återförening i Sverige.

Mer läsning

Annons