Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruksverket har nolltolerans mot Salmonella

Det är nolltolerans mot salmonella som gäller. Det förklarar Jordbruksverkets Christina Thörn.

Annons

Det är också en av anledningarna till att Sverige har väldigt få salmonellafall jämfört med övriga Europa.

– Vi har ett omfattande kontrollprogram när det gäller alla djurbesättningar och jag tycker också att det här olyckliga fallet i Karlskoga visar att kontrollen fungerar, säger hon.

På Källmo gård var det en egen provtagning som skickades in till Jordbruksverket som gav utslag. Det var ett prov på gödsel från hönsen som visade på förekomst av salmonella.

Christina Thörn bekräftar i övrigt att det är liten risk för kontaminerade ägg, men att man oavsett det tvingas vidta mycket drastiska åtgärder.

– Det är som sagt nolltolerans och absolut nödvändigt att avliva djuren och sanera lokalerna, förklarar hon.

Något besked till ägaren om vad som krävs nu och hur lång tid det kan ta har hon dock inte.

– Det finns en utredande veterinär tillsatt och det görs nu en undersökning av vilken sanering som krävs. Det beror på hur det ser ut. En värpbesättning som här innebär dock i allmänhet en mer komplicerad sanering än om det gäller slaktdjur, säger Christina Thörn.

Hur salmonellasmittan kommit in i besättningen är för tidigt att svara på, förklarar hon också.

– Det är heller inte säkert att det går att fastställa smittkällan. Det finns flera alternativ. Generellt kan man säga att det kan vara i strö eller foder, via personal som jobbar, gnagare som tagit sig in eller via fåglar genom ventilationssystemet. Man kan ha misstankar men i nuläget är det för tidigt som sagt.

Just nu pågår alltså en utredning och en värdering av situationen på Källmo gård.

– Man kommer att ta prover och titta på allt. Sedan krävs alltså en sanering och därefter nya prover innan det kan bli godkänt för produktion på gården igen, säger Christina Thörn.

Den salmonella som Källmo drabbats av kallas ”Livingstone” och är inte den värsta typen. Det har till exempel inte varit nödvändigt att dra tillbaka partier med ägg från gården eftersom det är väldigt låg smittorisk. Trots det är de drastiska åtgärderna för att få bort salmonella helt nödvändiga, enligt Christina Thörn på Jordbruksverket.

– Oavsett vilken smitta det handlar om måste det göras så här. Grundprincipen är densamma och övriga Europa börjar nu också att titta på hur vi hanterar salmonella i Sverige. Den är ett betydligt större problem i andra länder, säger hon.

Mer läsning

Annons