Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karlskoga alternativ för ny vapenexportmyndighet

Regeringen vill inrätta en ny myndighet för att stödja svensk vapenexport. Nu börjar dragkampen om var myndigheten ska lokaliseras. Karlskoga är ett tänkbart alternativ.

Annons

Den nya myndigheten börjar sitt arbete 1 augusti i år. Regeringen avsätter 38 miljoner kronor för augusti-december, vilket motsvarar drygt 80 miljoner kronor på årsbasis.

Myndigheten ska stödja försvarsindustrins ansträngningar att exportera svensk materiel.

– Försvarsmateriel är en politisk produkt, säger försvarsminister Sten Tolgfors. Det är nödvändigt med politiskt stöd för att komma fram till samarbeten och materielinköp och det vill vi skapa bättre förutsättningar för genom den nya myndigheten.

Exporten viktig

Svensk försvarsindustri har en exportandel på 85-90 procent. Man är beroende av den internationella marknaden både för samarbete/utveckling och försäljning.

Ett typexempel är projektet Archer, ett utvecklingsprojekt för nästa generation av självgående fältartillerisystem, som Sverige och Norge samarbetar om och där BAE Systems i Karlskoga är leverantör.

Den nya myndigheten kommer uppskattningsvis att ha 50-100 anställda. En del av dessa finns i dag inom FMV men ett ännu okänt antal nyrekryteringar kommer att behövas.

Mer läsning

Annons