Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Koka vattnet innan det dricks

Alla i Karlskoga bör koka sitt vatten innan de dricker det. Ett tekniskt fel i vattenverkets datasystem orsakade vattenstopp i stora delar av Karlskoga under söndagen. Vissa områden saknar fortfarande tryck. Nu går Karlskoga Energi och Miljö ut med kokningsrekommendationer.

Annons

Från Karlskoga Energi och Miljö går man dock nu ut med rekommendationer att koka vattnet innan det ska drickas under de kommande dagarna i hela Karlskoga.

- Under tiden systemet stod stilla var det trycklöst i ledningarna, vilket gör att man riskerar att orenat vatten tar sin in i systemet. Vi har nu personal ute på plats för att spola systemet och vi kommer att ta vattenprover kontinuerligt, berättar Jenny Johrin, VA- och avfallschef på Karlskoga Energi och Miljö.

Det var främst hushållen i Karlberg, Aggerud, Selkroken och de centrala delarna av Karlskoga som inte fick vatten i kranen, men fick det åter på eftermiddagen. Under söndagskvällen rapporteras att Bråten dåligt tryck i ledningssystemet. Vattentankar kommer därför att ställas vid Bråtenskolan från 21.00. Kranvattnet bör dock återkomma under natten.

Vattnet tog slut Datafelet i vattenverket fick pumparna i dricksvattenstationen att stanna. Den separata reservoaren, som drivs genom självfall, tömdes och därefter var det tomt i Karlskogabornas kranar. Under den vattenlösa tiden tog man upp en tank från Degerfors för att vattenförsörja Karlskoga Lasarett.

Själva felet uppstod runt midnatt mellan lördag och söndag. Men kranarna var inte tomma mer än cirka en timma, ungefär mellan halv ett och halv två på eftermiddagen, berättar Jenny Johrin.

”Koka vattnet”Proverna tar ett dygn att analysera, vilket gör att man alltså rekommenderar kokning i minst två dagar, för alla i Karlskoga. Att använda vattnet på andra vis ska dock vara riskfritt.

- Vi kommer att lägga ut information på vår hemsida, så fort vi vet någonting mer, säger Jenny Johrin.

Jenny Johrin, VA- och avfallschef på Karlskoga Energi och Miljö.

Mer läsning

Annons