Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunerna tar överansvar för fyrverkerier

Tidigare utfärdade polisen tillstånd att sälja och förvara explosiva varor. Om två veckor tar kommunerna över det ansvaret utan att egentligen veta hur det ska gå till i praktiken.

Annons

Den som exempelvis vill sälja fyrverkerier ska från och med den första september söka tillstånd att göra det hos kommunen. Tidigare utfärdades sådana tillstånd av polisen.

– Det här skedde på initiativ av polisen. Polisen ska inte hålla på med den här typen av pappersexercis. De ska vara ute på gatorna i stället, säger Shulin Nie, handläggare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Men den rekordkorta handläggningstiden, från regeringens proposition till det att lagen börjar gälla, ställer till problem för landets kommuner.

Börjar gälla tidigareFörsvarsutskottet beslutade nämligen att tidigarelägga ikraftträdandet av den nya lagen, från den 1 oktober till den 1 september.

Samtidigt har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, anpassat sitt utbildningsprogram till kommunerna efter det som först var sagt, att lagen ska börja gälla från den 1 oktober.

– Utredningen om den nya lagen har pågått under flera år. Men när lagen väl träder i kraft sker det bums. Våra kurser kommer börja i september månad, efter det att lagen träder i kraft, säger Shulin Nie.

Varför det ska gå så fort från ord till handling beror, enligt Shulin Nie, på ett EU-direktiv som Sverige måste följa.

– Det finns ett EU-direktiv som säger att man ska upprätta ett system för att spåra sprängämnen för eget bruk. I den gamla lagen var vi inte bemyndigande att göra det, därför krävs en ny lag. Dessutom måste kommissionen handla snabbt för att slippa böter. Därför har vi redan införlivat direktivet, förklarar han.

”Kom tätt inpå”

I Karlskoga har kommunen ännu inte hunnit sätta sig in i vad den nya lagen kommer innebära.

– Lagen kom väldigt tätt inpå. Det står att tillståndet ska ligga på kommunen, men vi vet inte riktigt vem som ska ta hand om det, säger kommunens byggnadsinspektör Magnus Gustavsson.

Hanteringen av brandfarliga varor ligger redan hos kommunen där räddningstjänsten ansvarar för hanteringen. En idé är att även låta dem hantera den nya lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Men det är stora frågetecken just nu. Det känns lite som vi inte hunnit förbereda oss. Vi ska på en informationsträff snart, men allt känns jätteluddigt än så länge, säger Magnus Gustavsson.

Degerfors kommun är inte heller på det klara med hur den nya lagen ska hanteras.

– Man beslutade om lagen i slutet på juni. Sedan träder den i kraft 1 september. Vi bör ju få möjlighet att förbereda oss, säger Christer Persson, byggnadsinspektör i Degerfors kommun.

Räddningstjänsten?

Enligt Persson funderar kommunen på att lägga över ansvaret på räddningstjänsten i Degerfors.

– Enligt den gamla lagen har räddningstjänsten haft tillsyn av brandfarlig vara, så det kan vi redan. Men den nya lagen är lite okänd och kräver mer tid. Om man lägger över det här på räddningstjänsten krävs det politiska beslut, säger Christer Persson.

Mer läsning

Annons