Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kriminella passar inte in"

AB Svenska Spel har sagt upp avtalet med en näringsidkare på Skranta torg. Orsaken är att näringsidkaren dömts för att ha sålt smuggelcigaretter.

Annons
Inte ens trisslotter får näringsidkaren på Skrantatorget sälja längre. AB Svenska Spel har sagt upp avtalet med ombudet på grund av att han dömts för att ha sålt smuggelcigaretter.

Näringsidkaren det gäller har nyligen dömts för försäljning av cigaretter smugglade från Ryssland. Att AB Svenska Spel säger upp avtalet med ombud som dömts för kriminalitet är regel, säger pressinformatören Johan Söderkvist.

Därmed förlorar näringsidkaren rätten till befattning med all verksamhet som drivs av Svenska Spel, och får inte ens sälja skraplotter.

– Människor som döms för kriminella handlingar passar inte in i vår verksamhet, säger Johan Söderkvist.

Generellt, säger han, sköter sig dock ombuden i Karlskoga väldigt bra, och 85 procent av dem klarar redan första köpet i den ”provköpstrappa” som Svenska Spel genomför.

Både Svenska Spel och Karlskoga-Kuriren har tidigare fått in tips om att en näringsidkare i centrala Karlskoga skulle missköta spelverksamheten och sälja till minderåriga. Men de anklagelserna fanns det inget fog för, säger Johan Söderkvist.

– Vi har kollat upp butiken och även varit på plats, men funnit att det bara handlar om rykten. Den här näringsidkaren är ett seriöst ombud, säger han.

När det gäller provköpen Svenska Spel gör hos sina ombud så berättar Johan Söderkvist att man anlitar externa provköpare, personer mellan 18 och 19 år, som får gå in och försöka handla.

– I fjol gjorde vi nästan 3 500 provköp hos våra ombud runt om i landet.

– Om kunden ser ut att vara under 25 år så ska ombudet begära legitimation.

”Provköpstrappan” går ut på att det ombud som missar första provköpet får ett informationsbrev och personligt besök. Missar man andra provköpet blir man avstängd två veckor. Missar man ett tredje provköp blir det nytt informationsbrev och personligt besök med handledning. Om ombudet missar även det ett fjärde provköpet blir det uppsägning av avtalet.

När det gäller den försäljning av smuggelcigaretter som näringsidkaren vid Skrantatorget döms för, så säger Teppo Mullfors, chef för närpolisens utredningsavdelning i Karlskoga, att det stämmer att man utrett ett sådant ärende som gått vidare till domstol.

Enligt Mullfors händer det att man beslagtar smuggelcigaretter i Karlskoga, men det sker inte särskilt ofta.

– Vi gör kontroller, men vi får inte provköpa eftersom polisen inte får provocera fram brott.

På polishuset finns dock beslagtagna smuggelcigaretter.

Det rör sig både om cigarettlimpor där fabrikat, utseende och text tydligt visar att de kommer från andra länder, och mer vanliga märken som även säljs i Sverige, där det bara är någon liten banderoll som avslöjar att de inte är köpta i landet.

– De här cigaretterna förstörs när domarna om att de ska förverkas vinner laga kraft, berättar Malin Möller, administratör hos polisen.

På de här beslagtagna cigaretterna som Malin Möller, administratör hos polisen visar, syns det tydligt att de är smuggelgods.

Mer läsning

Annons