Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krog mitt i vägen - då måste cyklisterna åka slalom

Stig-Ove Persson kom åkandes på cykelbanan i centrala Karlskoga, svängde vänster – och höll på att kollidera med en nyuppsatt uteservering.
- Hur kan man få sätta upp en uteserveringen mitt över cykelbanan? frågar sig Persson.

Annons

Förra året beslutade Karlskoga kommun att flytta sträckningen av cykelbanan vid torget. För att uteserveringarna skulle få plats togs några cykelställ bort och cykelbanan flyttades några meter österut.

Men kinarestaurangen New China Town får inte rum med sin uteserveringen utanför sin ingång, utan att täppa till för andra, intilliggande näringsidkare. Lösningen är därför att kinakrogen har flyttat ut sin servering – som därmed har placerats mitt på cykelbanan.

-Jag är inte ute efter krogen, men förstår inte att kommunen har givit tillstånd att

blockera cykelbanan på det viset. Man har i alla fall inte tänkt på cyklisterna. Serveringen kommer ju dessutom i direkt anslutning till kurvan, säger Stig-Ove Persson.

Agneta Köhler är

trafikingenjör på Karlskoga kommun. Hon medger att lösningen inte är hundraprocentig.

-Tyvärr får inte alla uteserveringar plats på rad väster om cykelbanan. Nu blir det lite slalom för de som cyklar förbi i det aktuella området. Lösningen är på uteserveringarnas villkor under sommarsäsongen, säger Köhler, och fortsätter:

- Men om serveringen har hamnat så nära kurvan att cyklister riskerar att kollidera med den, ska vi självklart justera placeringen. Även om lösningen är till förmån för krögarna får det ju inte gå ut över säkerheten.

Cykelbanans framtid vid torget är inte bara en akut fråga för kommunen, utan också ett långsiktigt spörsmål.

-Vi ska diskutera cykelbanans framtid och det beror bland annat på vilken inverkan den har på uteserveringarna under sommarsäsongen, berättar Agneta Köhler.

Stig-Ove Persson ser en möjlig lösning på problemet i området:

- Det finns en parkbänk öster om uteserveringen. Om kommunen tar bort bänken kan kinakrogen flytta ännu längre ut och lämna cykelbanan fri, föreslår han.

Agneta Köhler har också ett lösningsförslag:

- Det är faktiskt en kombinerad cykel- och gångväg. Folk får gärna gå av sina cyklar och promenera förbi.

FOTNOT: NA har utan att lyckas sökt ägarna till kinarestaurangen för en kommentar. Restaurangen har stängt på måndagar.

Mer läsning

Annons