Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna fick stroke – men ingen behandling

Kvinnan behandlades aldrig för sin stroke – istället dog hon i hjärnödem. Nu har Karlskoga lasarett anmälts av en anhörig.

Annons

Den anhörige menar att Karlskoga lasarett gjorde fel som aldrig behandlade patienten, och anmäler nu händelsen till Inspektionen för vård och omsorg.

En anhörig till en 70-årig avliden kvinna har lämnat in en anmälan om bristande vård vid Karlskoga lasarett. I anmälan beskriver den anhörige hur den 70-åriga kvinnan aldrig behandlades för stroke, trots att kvinnan ”uppvisade typiska symptom på hjärninfarkt”, som kan ha orsakats av en blodpropp i hjärnan. Kvinnan avled i hjärnödem efter fem dagar på sjukhuset.

Enligt anmälarens utsago inträffade händelsen i slutet på maj, då den 70-åriga kvinnan befann sig vid Karlskoga lasarett. Kvinnan, som var där i ett annat ärende, insjuknade akut och fördes till akutmottagningen. Efter prover och röntgen misstänktes vare sig blödning eller hjärninfarkt, varför ingen behandling inleddes. Den 70-åriga kvinnan blev efter fyra dagar på sjukhuset medvetslös, och avled dagen efter.

Den anhörige menar i anmälan att den blodpropplösande behandlingen trombolys borde ha inletts eftersom den 70-åriga kvinnan visade symptom på hjärninfarkt. Trombolysbehandling – som kan förvärra en hjärnblödning – borde enligt anmälaren ha inletts eftersom ingen hjärnblödning hittats hos den 70-åriga kvinnan.

Inspektionen för vård och omsorg kommer nu titta på händelsen för att besluta om utredning.

Detta är hjärnödem

Hjärnödem innebär en sjuklig ökning av vattenhalten i hjärnan. Det leder till att hjärnan blir svullen och trycket i huvudet stiger.

Ett för högt tryck i hjärnan kan få konsekvensen att det blir högre än blodtrycket.

Om det händer dör patienten eftersom blodcirkulationen genom hjärnan upphör.

Källa: Nationalencyklopedin.

Mer läsning

Annons