Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa väntetider för mc-kort

Det är svårt att ge mc-elever bra service. Trafikverkets ovilja att ändra sina regler gör att körlärare vid skolor på mindre orter sällan får möjlighet att vara med och stötta eleverna vid uppkörningen.

Annons
Det är viktigt att läraren har möjlighet att vara med när eleverna kör upp för mc-körkort, säger Birger Hansen som här har körlektion med Linus Malm från Karlskoga.

Det säger Birger och Bea Hansen, som driver Körkortsexperten i Karlskoga, den enda trafikskola i Karlskoga där man utbildar för mc-körkort. Det var få mc-elever från Karlskoga som körde upp i körskolans namn i Karlstad och Örebro under årets första hälft. Däremot körde ett antal privatister upp.

Orkar inte vänta

Det här beror enligt Trafikverket i Karlstad på att eleverna inte orkar vänta på att trafikskolan anser att de är färdigutbildade, utan i stället väljer att köra upp som privatister.

Men det här stämmer inte, säger Bea Hansen på Körkortsexperten.

Långa väntetider

Enligt henne har eleverna gått på körskolan men rekommenderats att själva ”ragga” uppkörningstid för att få chans att köra upp inom rimlig tid.

– Jag har helt enkelt inte möjlighet att sitta i Trafikverkets telefonkö i kanske 45 minuter för att boka en uppkörningstid för en elev. Då rekommenderar jag dem att ringa själva i stället och då räknas de som privatister, säger Bea Hansen.

Svårt boka för grupper

Dessutom är det nästan omöjligt för en enda körlärare på motorcykel att avsätta en halv dag eller mer för att följa med en enda elev till uppkörningen. Vill man boka för en grupp på fyra är det väldigt lång väntetid, säger Bea Hansen.

– Jag ringde före midsommar och försökte boka tid för fyra uppkörningar samma dag. Den tid jag fick var en bit in i september. Vem vill vänta på att få körkortet tills mc-säsongen är i det närmaste slut?

Hon berättar också om det nya datasystem som Trafikverket lovat ska komma i många år, och som förhoppningsvis ska installeras i höst.

Vill ha fasta tider

– Förhoppningsvis kommer vi då att kunna boka uppkörningstider på nätet.

– Men helst skulle vi önska att vi fick fasta uppkörningstider varannan vecka. Då skulle vi kunna köra i väg med en grupp på fyra elever samtidigt och ge dem det stöd det innebär att läraren kan följa med, säger Bea Hansen.

”Viktigt med stöd”

Mc-läraren själv, Birger Hansen, menar att det är viktigt att ha det stödet vid uppkörningen.

– Om jag följer med får de åka motorcykel till provet. Ska de åka själva får de visserligen låna cykel av oss om de är våra elever, men då måste de ha tillgång till en släpkärra att lasta cykeln på och någon som hjälper dem.

– Det är också en fördel att åka med lärare till provet, för jag har nyckel till banan och då kan vi vara där en timme i förväg och de får möjlighet att öva.

– Dessutom kan det nog vara ganska skönt att ha mig med att ”hålla i hand”!

Men den idealiska situationen är alltså svår att få till när man har långt till uppkörningen.

”De lyssnar inte”

– Jag förstår att Trafikverket har regler att följa. Men man skulle önska att de försökte förstå vår situation. Nu får man bara beskedet att de visst kan erbjuda uppkörningstider, de lyssnar inte till att vi har svårt att få det att fungera praktiskt, säger Bea Hansen.

Hon berättar om fyra personer från Västsverige som ville använda sin semester till att ta mc-körkort i Karlskoga.

– Jag var tvungen att neka dem, eftersom jag inte kunde garantera dem att få köra upp i tid även om de fullföljt utbildningen, säger hon.

”Måste löna sig”

Krånglet med uppkörningen gör alltså att många väljer att själva jaga en tid och köra upp som privatister – för att hinna köra mc medan det fortfarande är säsong.

– Det är synd. Det är önskvärt ur trafiksäkerhetssynpunkt att så många som möjligt gör hela mc-utbildningen på skolan. Men då ska det löna sig för folk att välja att gå på trafikskola. Det gör det inte i dag, säger Bea Hansen.

Nytt bokningssystem

När Kuriren kontaktar Ulf Rydh, chef på Trafikverkets förarprovskontor i Karlstad, säger han att han inte hört från andra trafikskolor att det skulle finnas sådant här missnöje.

Inte heller är några ändringar på gång framöver, så vitt han vet, säger han.

Ulf Rydh tror dock att det nya bokningssystem för uppkörning som Trafikverket ska ta i bruk i oktober, ska kunna göra det lättare för trafikskolorna att boka in uppkörning för flera elever samtidigt.

Telefon gäller

I dag har man ingen möjlighet att boka uppkörning via nätet, varken för körskolorna eller eleverna, utan det är telefon som gäller.

– Det nya bokningssystemet ska förhoppningsvis underlätta bokningen från och med nästa år, säger han.

Däremot finns det inga planer på att återinföra systemet med fasta uppkörningstider för trafikskolorna.

Ingen ”gräddfil”

– Det hade vi förr, men det avskaffades då det ansågs leda till olika villkor för körskolor och privatister. Man ansåg det vara fel att körskolorna skulle ha en ”gräddfil”, det skulle vara lika för alla.

”Trafikverket verkar inte vilja förstå vårt behov av att kunna boka uppkörningstid för grupper, eller fasta uppkörningsdagar”, säger Bea Hansen.

Mer läsning

Annons