Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Männen frias för knivmordet på 23-åring

Med åtta knivhugg mördades en 23-årig man utanför en krog i Karlskoga den 1 juni. Två män, 23 och 22 år gamla, greps kort därefter och åtalades sedan misstänkta för mordet. Enligt tingsrätten räckte inte blod och dna på en kniv som bevis.Nu frias männen från mord i Örebro tingsrätt.

Annons
Platsen där den unge mannen höggs till döds.

Strax efter klockan 2 den 1 juni hittades en 23-årig man knivmördad på Värmlandsvägen i Karlskoga, i närheten av Musikbaren. Bara 20 minuter senare greps en 23-årig man, också han knivskuren, misstänkt för dådet.

På morgonen efter greps och anhölls ytterligare en man, 22-åringen, misstänkt för mordet. 22-åringen har hela tiden nekat till brott medan 23-åringen sagt sig sakna minne av händelsen.

Åklagare Karl-Erik Antonsson yrkade på 15 år till livstids fängelse för de båda männen. Han menade att mordet föregåtts av planering och att det var 22-åringen som tillhandahöll kniven som användes vid gärningen och sedan påverkade 23-åringen om var och när dådet skulle ske, samt höll vakt. Obduktionsfyndet talade starkt för att döden orsakats av en annan person enligt den rättsmedicinska undersökningen.

Tre dagar efter att rättegången avslutats i Örebro tingsrätt släpptes männen från häktet. I dag kom domen från Örebro tingsrätt som nu väljer att fria männen från mordanklagelserna.

23-åringen döms dock till två månaders fängelse för tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning, grovt rattfylleri och ringa narkotikabrott. 22-åringen döms till dagsböter för brott mot knivlagen. 

Tingsrätten skriver att det är besvärande för 23-åringen att hans blod och dna förekommer på den kniv som tros ha använt vid gärningen, men att det inte utgör tillräcklig bevisning för att det varit 23-åringen som delat ut de dödliga huggen mot målsägande. Rätten skriver att detta inte ensamt kan medföra att det är ställt utom rimligt tvivel att han har utdelat något av de dödande huggen. Enligt rätten kan det ha funnits en alternativ gärningsman efter att två av varandra oberoende vittnen lämnat uppgifter. 

Med anledning av att 23-åringen frias från mord ska också 22-åringen göra det enligt tingsrätten. Åtalet mot 22-åringen är byggt på att han har varit medgärningsman eller medverkat till den gärning som 23-åringen misstänks ha utfört. Därför ska även åtalet mot honom ogillas.

Två anhållna misstänkta för knivmord

Duo begärs häktade för knivmord

Mordrättegången har startat

Misstänkta för knivmord släppta på fri fot

Mer läsning

Annons