Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordbrandsteori kvarstår

Brandhärdshundar från kriminalen i Uppsala markerade i går för brännbar vätska på två ställen i resterna av det privatstall vid ridskolan i Botorp som brann i helgen. Utanför polisens avspärrningar hade människor tänt ljus och lagt blommor till minne av de åtta hästar som omkom i branden.

Annons
Polisens brandhärdshundar, som är tränade att påvisa brännbara vätskor, markerade på två ställen när de i går sökte igenom resterna av det brunna stallet. Här är hunden Kenzo och hans förare Lars Ekström i gång och arbetar.

Brandhärdshundarna är specialsökhundar utbildade för att markera brännbara vätskor, vätskor som används för att anlägga bränder.

När brandhärdshundarna Kenzo och Cilla med förarna Lars Ekström och Roger Zetterberg från kriminalen i Uppsala på måndagen sökte igenom resterna av det brunna stallet i Botorp blev det markeringar på två ställen.

Det skulle kunna styrka polisens mordbrandsteori.

”Måste inte bevisa något”

Staffan Johansson, lokal tekniker som tillsammans med kollegan Ingela Meriloo ansvarar för den tekniska undersökningen, betonar dock att det inte är säkert att fynden bevisar något.

– Vi har tagit prover av brandresterna där hundarna markerat och det materialet kommer vi att skicka till SKL, Statens kriminaltekniska laboratorium, för analys. Sedan kan det dröja ett par månader innan vi får analyssvaren.

Teoretiskt sett skulle det kunna vara så att hundarna markerat ”oskyldiga” kemikalier som av någon anledning hamnat i det brunna stallet.

Kan dröja flera månader

Något snabbt svar blir det alltså inte på hur branden uppstått. Någon naturlig brandorsak har polisens tekniker inte kunnat fastställa.

På ridskolan i Botorp var stämningen fortsatt tryckt på måndagen, fast lektionsverksamheten var i gång igen.

Samling för drabbade

– Vi kör som vanligt. Man får hoppas att den tekniska undersökningen kan ge svar på varför det började brinna, säger ridinstruktör Linda Åsberg.

Birgit Wennberg är ordförande i Karlskoga Ridklubb. Hon berättar att många kom till de samlingar som kommunens Posom-grupp ordnade på ridskolan i lördags. .Det kan komma att bli fler sådana samlingar för att alla berörda ska få möjlighet att prata om och bearbeta sina känslor efter branden som tog åtta hästars liv.

”Många är berörda”

– Alla som ville fick komma hit i omgångar och träffa Posom-gruppen. Det är många som är drabbade. Förutom de omkomna hästarnas ägare och deras familjer är det också hästskötare, alla ungdomar som håller till på ridskolan och även vi i styrelsen tar det här hårt. Alla känner ju varandra här.

– Att få samlas och prata om det hemska som hänt tror jag var bra, både för de direkt drabbade och för oss övriga, säger Birgit Wennberg.

Hon berättar också att man nu undersöker möjligheterna att installera brandlarm i stallen i Botorp.

– Vi har frågat om det tidigare, men då har det beskrivits som mycket svårt eftersom det finns så mycket i ett stall som kan utlösa larmet, och för att ett tjutande larm skrämmer hästarna.

Men nu sägs det finnas larm som fungerar i stallmiljö, så vi ska undersöka vilka möjligheter som finns, inte minst med tanke på det stall där ridskolans hästar står, säger Birgit Wennberg.

Det är Karlskoga kommun som äger fastigheterna vid ridskolan, och ridklubben har sedan hyreskontrakt med de privatpersoner som har hästar inhyrda där.

Hundförarna Lars Ekström och Roger Zetterberg från Uppsala undersöker brandplatsen tillsammans med de lokala teknikerna Ingela Meriloo och Staffan Johansson.

Mer läsning

Annons