Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikpalatset och Kungsteatern kvar

Kungsteatern och Musikpalatset stryks från lokalutrednings förslag på kommunala lokaler som kan avvecklas.Det beslutet tog en enig socialdemokratisk arbetarekommun i måndags.

– Det måste finnas möjligheter till god kultur i kommunen, säger arbetarekommunens ordförande Helena Frisk.

Annons
”Det här var verkligt goda nyheter”, sa en glad Peter Krantz sedan han fått beskedet att en enig arbetarekommunen anser att Karlskoga behöver ha kvar kulturarenorna Kungsteatern och Musikpalatset.

Rent praktiskt innebär (S)-beslutet att Kungsteatern och Musikpalatset stryks när konsultföretagets lokalutredning med förslag kommunen kan spara genom att avveckla nu går ut på remiss till facknämnderna.

Egentligen var det valet 2010 och kommunens budget som skulle vara de stora ärendena vid arbetarekommunens möte på måndagskvällen.

Möjligt bryta ut?

– Men diskussionen kom upp om det var möjligt att bryta ut Kungsteatern och Musikpalatset ur lokalutredningens förslag och göra ett politiskt ställningstagande, berättar Helena Frisk.

– Vi var eniga om beslutet, det enda det blev diskussion om var om vi skulle ta det nu eller vänta till årsmötet. Men vi tyckte att det handlar om så viktiga verksamheter att vi ville ta beslutet redan nu, och inte dra det i långbänk.

”Viktiga för kulturlivet”

Enligt Helena Frisk är både Kungsteatern och Musikpalatset viktiga för Karlskogas kulturliv.

– Kungsteatern är dessutom en mycket stor ungdomsgård och Musikpalatset har stor betydelse för de åtta föreningar som huserar där.

Helena Frisk säger också att kommunen troligen inte skulle spara några stora pengar på att avveckla de här kulturlokalerna.

Hon betonar också att arbetet ska gå vidare med lokalutredningen som planerat sedan Kungsteatern och Musikpalatset lyfts bort.

Nämnderna får säga sitt

– Det innebär att nämnderna kommer att ha tid på sig till juni att säga sin mening. Det är bra att man får tid på sig. Jag tror det är viktigt att sådana här ställningstaganden inte hastas fram, säger Frisk.

Hon betonar också att det kan vara bra att ha klarat av diskussionen kring de känsliga kulturlokalerna på ett tidigt stadium.

– Vi kommer ändå att ha mycket tuffa frågor att diskutera kring övriga delar i lokalutredningen, säger hon.

Glad Peter Krantz

Peter Krantz, frontfigur i teaterföreningen Lyset, blev grad när Kuriren ringde och berättade att Kungsteatern blir kvar.

– Det var väldigt goda nyheter. Oron för Kungsteatern har funnits med länge som en ganska ond dröm, även om jag har stor förståelse för att kommunen måste se över sina lokaler.

– Samtidigt har det varit väldigt roligt med alla positiva reaktioner för vår verksamhet under tiden som det varit osäkert hur det skulle bli.

Nu kan alltså Lyset planera framåt utan att behöva oroa sig för lokalfrågan, och helhjärtat ta itu med det vårprogram man presenterade på tisdagen.

Mer läsning

Annons