Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazist får gå kvar på sprängkurs

Nazisten Patrik Fridén kommer att få gå kvar som elev på Yrkeshögskolan i Karlskoga.Men kommunens politiker ska undersöka vad som går att göra åt antagningsreglerna.

Annons

Riksdagspolitikerna Eva-Lena Jansson (S) och Johan Pehrson (FP) är bekymrade över att en nazist går en sprängämnesutbildning.

– Jag tycker att det är oroande över huvud taget med nazister i Sverige och det våld de står för, säger Eva-Lena Jansson. Jag blir ju inte mindre orolig över kombinationen våld, sprängämnen och nazister.

Men Eva-Lena Jansson poängterar att vi ändå har åsiktsfrihet i Sverige. Johan Pehrson tycker däremot att det borde till en översyn för att se hur man kan stoppa det här. Fast han inser då också att han är inne och naggar på åsiktsfriheten.

– Men nazister vill helt uppenbart avskaffa demokratin och ska ändå för skattepengar gå en utbildning som kan spränga riksdagshus eller kommunhus, tillägger han.

Tillförordnade gymnasiechefen Jan Strid berättade vid torsdagens presskonferens i Karlskoga att redan i augusti förra året fick skolan vetskap om att det fanns en aktiv nazist på skolan. Det var andra elever som påpekade det för skolans ledning.

– Vi undersökte snabbt om det fanns en oro hos de andra eleverna över detta. Om någon kände sig kränkt och om det kunde vara en säkerhetsfråga, säger Jan Strid.

Även skolans styrgrupp kopplades in, men efter att ha tittat på de regler som omfattar verksamheten kunde inte skolledningen se att det gick att utesluta Patrik Fridén från utbildningen. Det beslutet ligger fortfarande fast.

– Eleven kommer att vara kvar som elev nu och även framöver, förklarar Jan Strid.

Men helt okomplicerat är det inte. Det är alla kommunens representanter överens om.

– Jag känner en oro för utbildningen. Om vad framtida elever kan fundera över, säger Jan Strid.

– Just nu kan vi inte se några lagliga möjligheter för att vidta åtgärder, säger Helena Frisk (S), gymnasienämndens ordförande. Men jag kommer att kontakta våra socialdemokratiska riksdagspolitiker för att se vad som går att göra åt antagningsreglerna.

I dag kan en elev endast stängas av om denne är psykiskt sjuk, dömd för grov brottslighet eller är missbrukare.

– Som utbildningsansvarig kan man också fatta beslut om att stänga av en elev om den bryter mot vår plan mot diskriminering och kränkande behandling under skoltid, säger Jan Strid.

Mer läsning

Annons