Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazist från länet studerar bombteknik

Svenskarnas partis Patrik Fridén i Karlskoga utbildar sig till explosivämnestekniker. 
- Det känns som vi har koll på läget, konstaterar utbildningsledaren Ahmed Khaled vid Yrkeshögskolan i Karlskoga som genom NA:s presentation av länets nazister fick veta att en av skolans elever är aktiv nazist.

Annons

Patrik Fridén är det nazistiska Svenskarnas partis, SvP, kandidat till Karlskogas kommunfullmäktige i höst. I SvP:s partiprogram slås det bland annat fast att partiet inte förespråkar demokrati. Partiet menar att dagens statsskick är ett "experiment som varat i ungefär ett sekel" som fått ett negativt resultat och präglas av ansvarslöshet, egoism och folksplittring. Partiet har inte heller tagit avstånd från våld.

Stiftelsen Expo berättar att flera av partiets medlemmar ser våldsamma grekiska nazistpartiet Gyllene Grynings framgångar som något inspirerande.

- Vi har alltid tagit avstånd från oprovocerat våld, säger Patrik Fridén. Självförsvar är den enda giltiga situation då våld får förekomma. Min utbildning kommer inte in på något sätt i det här eftersom den har med sprängämnen att göra.

Det var förra året Patrik Fridén flyttade från Skövde till Karlskoga för att börja en utbildning som explosivämnestekniker på Yrkeshögskolan. Utbildningen är tvåårig och har funnits sedan 2011. Den är framtagen i samarbete med näringslivet för att ge processindustrin rätt kompetens.

- Jag bläddrade förra året i en katalog som jag fått skickad hem till mig och hittade den här utbildningen, berättar Patrik Fridén. Jag har sedan jag var ganska liten haft ett intresse för vapen, sprängämnen och militärt materiel.

Ahmed Khaled är utbildningsledare vid Yrkeshögskolan och han informerade för några veckor sedan ledningsgruppen för utbildningen att det fanns misstankar om att en av eleverna var nazist.

- Vi förde ett resonemang om det här och det kändes inte helt bra, säger Mikael Niordson, vd för KCEM, Kompetenscentrum för energetiska material, och ordförande i utbildningens ledningsgrupp.

Både ledningsgruppen liksom utbildningsledaren kunde då inte se någon anledning att agera eftersom Patrik Fridén sköter sitt skolarbete och inte visar sina åsikter i skolan.

- Men nu när det blivit tydligare vad han står för, måste vi först informera varandra och sedan diskutera om det finns åtgärder vi kan vidta, säger Mikael Niordson.

Patrik Fridén kommer att driva sin rätt att gå kvar på utbildningen om det behövs.

- Det kan ju inte vara så att det ska finnas listor med godkända utbildningar för nationalister, säger han.

Ahmed Khaled har även informerat de andra eleverna i skolan liksom politikerna.

- Vi kan inte göra så mycket mer, säger han. Han har rätt att gå den här utbildningen.

Ahmed Khaled vill gärna påpeka att utbildningen inte ger mer kompetens att göra sprängmedel än vad vem som helst i praktiken kan lära sig från nätet.

- Vi utbildar processtekniker, säger han.

Utbildningen

Utbildningen "Processtekniker inom energetiska material, explosiva och brandfarliga ämnen" är framtagen i nära samarbete med näringslivet. Tillsammans med skolan har ett stort antal företag varit med att ta fram kurser som ska ge studenterna så stor nytta som möjligt i ett framtida yrkesliv.

Utbildningen har en ledningsgrupp och en arbetsgrupp bestående av företag inom branschen, bland andra:

• Eurenco

• Saabdynamics

• Bofors test center

• Orica Sweden AB

• Norma Precision AB

• Nammo

• KCEM

• Forcit Sweden AB

• BAE systems

• Örebro universitet

Mer läsning

Annons