Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazist gjorde praktik inom försvarsindustrin

Nazisten Patrik Fridén gjorde sin tre veckor långa praktik på Saab Bofors Test Center, som bland annat testar vapen på ett skjutfält mellan Karlskoga och Villingsberg.

Annons

Fridén gjorde sin praktik under veckorna 8 till 10 på försvarsindustriföretaget i Karlskoga. Vid den tidpunkten visste företagen som står bakom utbildningen att det fanns indikationer på att en icke namngiven elev hade nazistiska åsikter.

Det säger Mikael Niordson, ordförande i skolans ledningsgrupp samt vd i intressentföreningen KCEM (Kompetenscentrum Energetiska Material) som samarbetar med Karlskoga kommun om utbildningen Fridén går på.

Saab Bofors Test Center vill inte säga något om Patrik Fridéns praktik. Mikael Niordson kan däremot berätta att Patrik Fridén inte utmärkte sig negativt på något sätt.

– Jag pratade med vd:n för Saab Bofors Test Center (Stefan Krol) och han sa att Fridén hade skött sig som förväntat, säger Niordson.

Utbildningen innehåller flera praktikperioder. Nu när det blivit känt att Fridén är en aktiv nazist kommer Mikael Niordson att ta upp frågan på nytt med företagen där de studerande kan få göra sin praktik.

–Det är viktigt att företagen får korrekt information om vad som har hänt. Därefter får varje företag hantera detta på det sätt de finner lämpligt, säger Niordson.

Mer läsning

Annons