Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nu hänger allt på vädret”

I dag startade årets upplaga av Putte i Parken. Niclas Lagerstam är mannen bakom Karlskogas allt större festival och han är mycket nöjd med sina artistbokningar.

Annons
PiP i gång. I dag kickar Niclas Lagerstam i gång årets stora festival i Karlskoga.BILD: MARIA EREMO

Niclas Lagerstam tycker att man kommit långt på tre år.

.– Det kommer att märkas att vi växt till oss i år mot föregående år. En festival är inte bara musiken utan också upplevelser runt om, säger Niclas Lagerstam

I måndags drog det i gång påriktigt för Niclas Lagerstam och hans medhjälpare. Putte i Parken är en stor apparat som ska fungera och det gäller att tänka effektivt.

– Det är rent ut sagt skitmycket att göra. Klart att det var nervöst att hinna få klart allt, det är så mycket och så stort, säger Lagerstam.

Kärntruppen för Putte i Parken är cirka tio personer och de är runt 25 stycken som har olika ansvarsområden.

Utöver det tillkommer alla som hjälper till för att festivalen ska fungera. Upp emot 1 000 personer är inblandade och i år är föreningslivet med mer än tidigare.

– Vi har månat om föreningslivet och valt att satsa på dem och i stället dragit ner på antalet volontärer. Vi kommer att få ihop det här riktigt bra, jag känner ett stort förtroende för alla som brinner för den här uppgiften.

Staket på festivalen kommer ifrån Arvika.

– Främst gäller det att få logistiken att funka. Att få alla grejer levererade i tid är det största problemet. Staket från Arvika och golv och tak från Falun måste anlända och de försenade tältkiten har nu äntligen anlänt.

– Dessa kan man hämta ut när man kommer.Hittills har det inte varit några större problem och det mesta har flutit på bra.

En rejäl omskakning blev det dock när Hultsfredsfestivalen annonserade sin konkurs. En tråkig händelse mitt i arbetet med PiP.

Likaså den troliga ut-gången för Arvikafestivalen tycker Lagerstam är allt annat än rolig. Men Lagerstam är mycket nöjd med sina artistbokningar och tycker att man kommit långt på tre år.

– Vi har växt till oss. En festival är inte bara musiken utan också upplevelser runt om.

Bokningarna med NERD, The Hives och Europe är han mest nöjd med även om drömmen vore Red Hot Chili Peppers eller David Bowie.

– Jag fattar ju att det inte går att få till, det är arenaspelningar. Men det vore kul med Bowie på kullen, säger Lagerstam och skrattar.

Det här är andra året PiP blev snuvat på Mötley Crüe, ett band Lagerstam gärna hade sett i startfältet.

När tredje året av festivalen belägrar Karlskoga tycker Lagerstam att många i staden även insett nyttan med arrangemanget.

– Det blir mycket pengar till företagen. Budgeten är något större i år och kostnaden för att genomföra festivalen blir runt tio miljoner.

10 000–15 000 besökare är vad man hoppas på och förra årets slutresultat på 8 000 besökare hoppas man på att slå.

– Biljettförsäljningen ligger 20 till 30 procent högre i år än vad den gjorde vid den här tiden förra året. Nu är det egentligen bara vädret som kan ställa till det för oss.

Förra året var det, som Lagerstam själv uttrycker det, ”brutalt dåligt väder” och frågan är om det kan bli sämre?

Väderlekssajterna på nätet kollas frenetiskt och hittills säger alla olika inför nästa vecka.

Trots en släng av nervsjuka sover Lagerstam bra och han tror att PiP 2010 kommer att bli riktigt bra. Sju scener mot förra årets fyra och Putte på Torget kommer förhoppningsvis att locka en annan sorts publik.

Sedan är det det här med campingen. Förra året blev den ett enda gyttjebad men i år ska det bli annorlunda.

– Planerna besiktas före och efter festivalen. Vi har köpt in 1 500 meter rullgolv som ska täcka där folk går. Vi gör allt för att minimera eventuellt slitage.

En liten oro finns det för campingen men Lagerstam har lovat att stå för kostnaden för det som eventuellt behöver återställas.

Om det blir en fortsättning på PiP återstår att se när årets festival är över.

Allt hänger på hur det går i år och festivalen måste gå runt med ett visst plus.

– Vi har goda förutsättningar och vi har effektiviserat och dragit ner på allt vi kan, men allt hänger på vädret, avslutar Lagerstam.

Mer läsning

Annons