Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Organiserade kriminelladömda för utpressning

Fyra män har dömts till fängelse för försök till utpressning av en ordningsvakt.
Samtliga är medlemmar i det kriminella nätverket Chosen Ones.

Annons

Kvartetten krävde pengar av en ordningsvakt som vittnat i en misshandelsrättegång. I januari 2007 var två av de nu dömda inblandade i en misshandel, där vakten ingrep för att skydda offret.

Han berättade senare för polisen om sina iakttagelser. Men när det närmade sig rättegång ville han först inte vittna, och därefter ändrade han sin historia helt och hållet.

Tingsrätten trodde honom inte – det var uppenbart att han hade blivit hotad och tvingats begå mened. De två männen dömdes för den brutala misshandeln.

Hoten fortsätta att komma mot ordningsvakten även efter rättegången, som hölls i oktober. Trots att han följt männens instruktioner och begått mened så ville kvartetten ha pengar av honom.

200 000 kronor skulle han betala för den skada han orsakat dem och det kriminella nätverket som de var medlemmar i.

Till slut orkade han inte längre utan slog larm till en åklagare som i sin tur ringde polisen. Tre av männen greps vid ett stort polistillslag i Karlskoga den 17 oktober. Den fjärde greps senare.

De fyra döms nu till långa fängelsestraff, från ett år upp till ett år och sex månader.

I domen skriver tingsrätten att mannen vittnat under stor vånda och att det inte finns några skäl för honom att ljuga. Mannen lever under skyddad identitet och vittnade via videolänk.

Männen, som också döms för flera andra brott, ska betala skadestånd till vakten. Totalt får han 165 000 kronor.

Kvartetten döms även för flera andra brott.

Mer läsning

Annons