Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rickard blev Sverigedemokratmot sin vilja - vägrar ställa upp

Rickard Jansson hoppade av som kandidat för Sverigedemokraterna i april. Trots det blev han invald i Karlskogas kommunfullmäktige - där han stod som förstanamn.
Själv röstade han på ett annat parti och vill inte ha med SD att göra.

Annons

Han är ung och förstagångsväljare. För att få en inblick i vad politik innebär samt vad de olika partierna står för valde Rickard Jansson, 19, att besöka ett antal informationsmöten, bland annat Sverigedemokraternas. Där blev han genast utsatt för värvningsförsök och varvid hans överrumplade svar var att han skulle fundera över om han kan tänka sig att ställa upp som kandidat till fullmäktigevalet.

Efter lite tänkande beslutade sig dock Rickard Jansson för att han inte ville ställa upp. Han är således inte heller medlem i partiet. Men trots det står han som förstanamn.

Det första han kommer att göra är att begära entledigande till kommun, eftersom han valt att rösta på ett annat parti. Han säger också att han inte skrivit på något eller skickat in några blanketter som accepterar utdrag ur brottsregistret, vilket SD hävdar.

Den 29 april svarade SD på Rickards mail om att han inte vill ställa upp till fullmäktigevalet, liksom att han saknar politisk erfarenhet. SD skriver att de gärna ser att Rickard ställer upp i alla fall. De föreslår att han ska ställa upp som ”prydnadsnamn” på valsedeln. Det mailet svarade dock inte Rickard på, eftersom han redan sagt nej.

När Rickard sedan fick syn på valsedlarna förtydligade han via ett mail till SD att han inte ville ställa upp och om han blivit medlem mot sin vilja passade han även på att begära utträde. Det brevet har han inte fått något svar på från SD.

– Har man hamnat på listan kan man inte bli struken. Då måste man avsäga sig platsen, meddelar Vivan Nilsson, informationsansvarig vid Valmyndigheten.

Hon menar att Valmyndigheten alltid sett det som ett problem med öppna listor där det kan komma in kandidatförslag som inte är förankrade hos den föreslagne själv.

– Redan under 80-talet försökte vi få till en obligatorisk kandidatanmälan, men förslaget har aldrig ens kommit upp på riksdagsnivå, säger hon.

Hon menar att det hela bottnar i en tanke om en stark folkvilja där alla ska få komma till tals, ända in i det sista.

– Det vi ser är dock att det blir allt fler personer som inte önskar stå på listorna som kommer in och det är ett problem.

Hon tar upp fler exempel från valet -06, där SD lyckades få till många namn tack vare de öppna listorna.

– Men har man väl hamnat i valurnan då får man i dagsläget finna sig i det och sedan tacka nej i fullmäktige.

Att Rickard Janssons står som nummer ett på listan i Karlskoga för SD mot sin vilja är alltså inget ovanligt.

David Kronlid, oppositionsråd i SD Örebro, är den som raggat kandidater. Han hävdar att Rickard först tackade ja, därefter nej och sedan ja igen.

– Jag gick på det senaste budet och precis innan vi skulle trycka valsedlarna försökte jag få tag på honom igen för att verkligen få bekräftat att han ställer upp, men då hade han bytt nummer och jag fick inte tag på honom, lyder hans förklaring.

Att det blir en stol tom i fullmäktige ser han inte som något stort bekymmer, utan han sätter sin tilltro till sluträkningen där det kan dyka upp fler namn.

– I en så stor kommun som Karlskoga tror jag att det kan komma upp fler namn.

Beträffande Rickard säger Kronlid att han verkar ha svårt för att bestämma sig, men att han inte vet den egentliga orsaken till att han nu bestämt sig.

Kronlid erkänner att det i små kommuner är svårt att få folk att ställa upp, eftersom det krävs mycket ideellt arbete av en stark ledarperson.

– Jag är medveten om att de andra partierna inte vill arbeta med oss och att vi inte är omtyckta, men folk röstar ju ändå på oss.

Kuriren har förgäves sökt Robin Andersson, den andre personen som står på listan till fullmäktige, för kommentar.

Mer läsning

Annons