Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så enkelt köper dittbarn lagliga droger

Nätförsäljningen av droger ökar kraftigt i Sverige. När NA söker hittas åtta hemsidor direkt. Där kan vem som helst köpa skräddarsydda droger.

Annons

Polisen och socialförvaltningen står handfallna på grund av att drogerna inte är olagliga. Men de är enligt experter minst lika farliga, och i bland farligare, än de illegala drogerna.

Can, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har ständig kontroll på droger på nätet. I deras senaste presentation skriver de att många av de webbshopparna som säljer preparat har specialiserat sig på att hålla sig inom lagens gränser genom att snabbt göra sig av med de preparat som blir narkotikaklassade.

Samtidigt som de börjar sälja nya preparat med en något ändrad kemisk uppsättning som inte omfattas av svenska lagbestämmelser. På så sätt har drogen mefedron ersatts av metedron som senare ersatts av flefedron. Samma utvecklingsmönster gäller för Spice och syntetiska cannabinoider. När de syntetiska cannabinoider som fanns i Spicemixarna blev klassade, dök inom kort andra rökmixar upp med andra syntetiska cannabinoider.

Nya rökmixar innehållande syntetiska cannabinoider har dykt upp som sannolikt blir klassade inom kort. Men risken är att något nytt dyker upp direkt.

Under året har tre nya preparat kommit. Diablo som beskrivs som ett partypiller, 2-DPMP som har en centralstimulerande effekt, samt krypton som är en blandning av två äldre droger.

De flesta preparat förekommer i många olika former som till exempel pulver, vätska och tablett, och de kan intas på varierande sätt. Gamla droger har kommit tillbaks och fått andra användningsområden.

Spice som förut röktes finns nu som en vätska som droppas på cigaretter. Något annat som inte tidigare rapporterats är att fentanylplåster kokas och att man dricker vätskan och tuggar på plåstren.

Uppfinningsrikedomen är total då det gäller att göra drogerna lagliga och hitta på olika användningsområden.

När NA letar runt på sidorna dök den här texten upp: ”Varning! Börja alltid med ett par droppar extrakt innan du vet vad du tål, öka sedan med ett par droppar tills du vet din toleranströskel.

En del användare har överdoserat denna produkt och fått mycket otrevliga biverkningar som följd. Även om detta är en naturprodukt så är den mycket potent! Det är därför av yttersta vikt att man inte överdoserar”.

– Det är lite intressant att när man pratar med gamla missbrukare så fnyser de över nätdrogerna. De brukar säga att de aldrig skulle våga ta dem för de vet inte vad det är eller hur mycket man ska ta och det är samma droger som våra barn ohämmat stoppar i säg, säger Benny Selberg på föreningen FMN, föräldraföreningen mot narkotika.

På samma sida finns följande text under ett annat preparat: ”Kratom är en kraftfull drog som i Sydostasien används som substitut för opium. I Thailand är drogen klassad som tung narkotika, tillsammans med droger som heroin och kokain. Drogen är totalförbjuden i ett flertal länder, men fortfarande helt laglig i Sverige”.

– Tyvärr vet försäljarna var de ska lägga sig för att inte hamna på fel sida om lagen.

Mer läsning

Annons