Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar dufestivalen

Hänglås, köpemat och öronproppar. NA:s festivalräv Joakim Johansson tipsar om hur du bäst klarar en festival.

Annons

En musikfestival handlar i grund och botten om konsertupplevelser. Men om du åker till en festival enbart som musikälskare kommer du inte att klara dig. Tänk regn. Tänk rusk. Tänk därefter hur mycket roligare det varit om du sluppit dyblöta tygsneakers.

En sann friluftsmänniska lämnar för några dagar i skogen med kängor, ombyte, rejäla regnkläder, energikakor (för hungern), hatt (för skydd mot regn eller sol) och en hög moral om glädjen tryter. Du bör göra likadant inför festivalbesöket.

Se festival-området som laglöst

Det kanske mest naiva misstaget är att sätta ett litet hänglås på tältet. Vi tar det igen: hänglås – på ett tält; få saker signalerar lika mycket att du har något du inte vill bli av med där inne. Vem som helst som vill kan snitta upp din tältduk och ta det han eller hon vill ha. Bär dina värdesaker (pengar, hemresebiljett, eventuella bilnycklar och så vidare) med dig hela tiden.

Skaffa dig nya vänner i grannskapet

Alla som bott i en villa vet att grannsämja är något mycket viktigt. Festivaler är lite samma sak. Dina närmaste tältgrannar blir, på gott och ont, några av dina närmaste nya kompisar för några dagar. De hjälper dig att hålla koll på ditt tält när du inte är där, och kan låna ut sådant du glömt om förrådet tryter.

Köpa mat istället för att laga den varje dag

Du ska inte laga mat själv. Utomhusboendet omöjliggör rimlig förvaring av matvaror och tre eller fyra dagar på torrt bröd och nudlar är ingenting din kropp mår särskilt bra av. På alla större festivaler finns mängder av matalternativ till rimliga priser. Smålandsrullen är att rekommendera.

Givetvis se till att komma väl förberedd

Några slutgiltiga tips: Ta ut pengar innan du åker. Packa med en pannlampa (om du vill städa i ordning redan natten innan du åker hem). Glöm inte öronproppar. Ta med hygienartiklar och handduk. Packa en dunk att fylla med vatten. Glöm inte mobilladdaren. Blir värmen ihållande kan sololja bli din bästa vän.

Mer läsning

Annons