Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab Bofors ska ha såltvapen till Saudiarabien

(UPPDATERAD 12.30) I dag kom uppgifter om att Saab Bofors i Karlskoga ska ha sålt vapen till Saudiarabien - ett omtvistat land.

Annons

Saab Bofors i Karlskoga fick 2007 en order på pansarvärnssystemet Bill 2. Vem kunden var har det rått sekretess kring med hänvisning till att leveransen inte sker förrän senare i år. I dag går tidningen Dagens Industri ut med att det skulle vara Saudiarabien som ligger bakom ordern. Affären kan anses som politiskt känslig med tanke på landets relationer med Israel och synen på mänskliga rättigheter, enligt DI.

Företaget vill i nuläget inte kommentera påståendet från och handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att Sverige skulle exportera krigsmateriel som är avsedd för strid, till Saudiarabien.

ISP, Inspektionen för strategiska produkter, ger tillstånd för all tillverkning, utveckling, handel, export av vapen eller annan militär utrustning i Sverige. Myndigheten vill inte kommentera detta enskilda fall, enligt ett pressmeddelande på deras hemsida. Men skriver samtidigt att man under de senaste tio åren har prövat ett antal ärenden avseende export försvarsmateriel till Saudiarabien.

Stadsminister Fredrik Reinfeldt menar i dag till TT att han inte godkänt någon försäljning av vapen till landet och att Ewa Björling antagligen inte känner till affären eftersom dessa beslut ska ha fattats långt tidigare än deras regeringstid.

Mer läsning

Annons