Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saab varslar 70 i Karlskoga 

Saab Dynamics varslar över en tredjedel av produktionspersonalen i Karlskoga.
– Vi tvingas ta ansvar för att behålla en konkurrenskraftig verksamhet, säger Görgen Johansson, affärsområdeschef för Saab Dynamics.

Annons

Försvarskoncernen Saab meddelade att så kallade effektiviseringar skulle genomföras redan i samband med släppet av kvartalsrapporten den 19 juli i år. Under årets andra kvartal har Saab Dynamics haft en kraftigt minskad orderingång . Regeringar och andra kunder har blivit försiktigare och stadigt minskat sina försvarsbudgetar – en trend som väntas hålla i sig åtminstone in i 2014, bedömer Görgen Johansson.

Saabs anläggning i Karlskoga drabbas nu hårt av nedgången. 70 av totalt cirka 200 personer i produktionen varslades på måndagen om uppsägning och de första väntas gå hem i början av nästa år. De omkring 550 tjänstemännen vid anläggningen berörs däremot inte alls av åtgärderna.

Varför får kollektivsidan ta hela smällen?

– Vi har gjort den bedömningen. Kunderna förskjuter sina investeringsbeslut och det påverkar alla inom industrin. Vi har kvar samma marknadsandelar och vi är i grunden ett starkt bolag. Det här är en nödvändig volymanpassning, säger Görgen Johansson.

Det här är ett stort ingrepp i produktionen. Kommer produktionsdelen i Karlskoga finnas kvar på sikt?

– Vi har funnits här i 350 år och vi kommer att finnas kvar även i framtiden. Vi arbetar i en cyklisk bransch, det vänder det uppåt igen.

Ska det ske förändringar även på ingenjörssidan?

– Inte i dagsläget. Samtidigt ska man vara medveten om att vi har en kort orderstock inom affärsområdet och ett mycket svårbedömt marknadsläge just nu, säger Görgen Johansson.

Mer läsning

Annons