Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småbutiker kan sluta ta emot kort

Den 1 augusti träder en ny lag i kraft som förbjuder handlarna att ta ut avgifter vid kortköp. Resultatet kan bli att butiker slutar med kortköp.

Annons
Tommy Eriksson på Karlbergskiosken förlorar på vissa varor när kunden handlar med kontokort.

Tommy Eriksson är delägare i Karlbergskiosken och han berättar att han aldrig tagit avgift av kunder som handlar med kort.

– Men jag har 50 kronor som minimum för kortköp, berättar han och tar fram ett paket lågpriscigaretter.

Han förlorar på att sälja ett sådant paket via kortköp.

– Jag tjänar två kronor per paket på lågpristobaken. Men det kostar mig mellan tre och tolv kronor om någon handlar med kort. Därför har jag minimum på 50 kronor. Då förlorar jag inte lika mycket.

Han berättar att det är samma sak med tips och lotto.

– Jag har så liten provision på det, så handlar folk med kort får jag inget över.

Han tycker det är konstigt att bankerna är tvungna att ta ut en avgift.

– Det är ju konstigt. Bankerna vill ha bort kontanterna, och så gör de så här. Det ska vara nollavgift. Jag kan förstå om mindre butiker slutar med kortköp. Det här är ren snålhet från bankernas sida.

Han berättar att korthandel står för cirka 70 procent av kioskens inkomster.

– Jag betalar två-tre tusen i månaden på kortavgifter, säger Tommy Eriksson.

Bakom den nya lagen ligger en anpassning till tidigare EU-beslut. Men det handlar också om att minska mängden kontanter som cirkulerar i handeln. Hanteringen av pengarna är både dyr och riskfylld.

Men minskas verkligen mängden kontanter i handeln?

Bengt Nilervall, betalansvarig på Svensk Handel anser att det är de små enskilda näringsidkarna som drabbas av den nya lagen och att de kan lösa problemet på tre sätt, höja priserna, inte ta emot kort vid köp under 50-100 kronor eller helt sluta med kortköp.

I dag tar bankerna bara ut avgifter för korthanteringen trots att den är betydligt billigare än kontanthanteringen.

– Det finns ingen direkt klar siffra. Bankerna gömmer sig bakom banksekretessen eller så bakar de in siffran i andra poster. Men jag har hört summan 8 miljarder. Men som sagt, det är ingen siffra jag kan bekräfta, säger Bengt Nilervall.

Han anser att beslutet tagits utan att Finansdepartementet har gjort en konsekvensanalys och att det gått alldeles för snabbt.

– Konsekvensen av den nya lagstiftningen kan bli att handlaren tvingas höja priset på varorna för att inte göra en ren förlustaffär. Det är fel att bankerna får sätta spelreglerna. Kortsystemet är en nationell allmänviktig fråga, så det är viktigt att det här problemet löses, säger Bengt Nilervall.

Mer läsning

Annons