Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsig, stinkande - och klar för inflyttning

I Karlskoga står en lägenhet och väntar på asylsökande. Lägenheten luktar instängt, rök och urin och golven är klibbigt smutsiga.
– Så här borde inte människor få bo, säger en av Migrationsverkets anställda.

Annons

Utanför hyreshusen i bostadsområdet Skogsrundan i Karlskoga blommar vitsipporna för fullt och en lapp i entrén till ett av hyreshusen bjuder in till vårfest i slutet av maj. Men i en av lägenheterna finns inget av vårens fräschör. Alldeles nyligen lämnades den av en asylsökande familj.

Skräp och skador

I ett rum ligger en skräphög ihopsopad mitt på ett smutsigt golv, ugnsluckans fönster är ogenomskinligt, tapeterna nedrivna och nedklottrade och en inrökt stank genomsyrar hela lägenheten.Tapeter existerar inte längre, endast en bård högst upp i ett av rummen är någorlunda oskadd. I stället har väggarna fått mönster av barnteckningar i bläck från golvet upp till midjehöjd. En soffstomme i trä liksom omkullvälta våningssängar i samma material ligger omkullkastade i rummen och i frysen sitter matrester kvar på gallren.

I liknande skick

Det är en lägenhet färdig för inflyttning av asylsökande när som helst. Enligt Migrationsverket. Bara för någon vecka sedan flyttade fyra män in i en lägenhet i samma område. En lägenhet i liknande skick.

När den anställda på Migrationsverket fick se de här lägenheterna i Karlskoga, var det droppen.

– Så här kan vi inte behandla människor. Ingen verkar vara intresserad av att fräscha upp lägenheterna. Varken Migrationsverket eller Hyresbostäder i Karlskoga, säger den anställda.

Klar för inflyttning

– Vi har mer eller mindre fått order om att den här lägenheten är klar för inflyttning.

Det var klart att en familj från en annan ort skulle ha erbjudits lägenheten, men planerna ändrades. Därefter var det tal om att några ensamstående män skulle placeras i lägenheten. Men än så länge har ingen flyttat in.

Flyttstädningen ska egentligen den som bott i lägenheten ansvara för, men eftersom Migrationsverket är hyresgäst faller det yttersta ansvaret på myndigheten.

– Ibland är det så att den asylsökande får beslut om avvisning och flyr. Eller också avvisas personen ifråga från landet. Det är klart att det inte städas då.

Den anställda berättar att Migrationsverket ofta försöker röja undan det värsta. Det har skett i båda lägenheterna. Flera lass med skräp har körts i väg för att slängas.

Läs mer:

"De ska inte behöva bo annorlunda"

Migrationsverket hinner ibland inte få städat

Mer läsning

Annons