Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soheila tog sin egen väg

Hon var kurdisk gerillasoldat som 15-åring och gifte sig med vad hon trodde var sin drömprins som 16-åring.

Annons

Inlåst, slav, förskjuten av släkten, i händerna på människosmugglare, hennes far torterades till döds, hon blev drogad, på flykt med två små barn, försökte ta livet av sig.

– Ja, jag hatar min historia men det viktiga är vad man gör av sin historia, säger Soheila Fors.

Soheila som öppnat tehuset i Karlskoga och är en av initiativtagarna bakom föreningen Khatoon. Och kanske betydde det något speciellt när hon som flicka fick en bok om Pippi Långstrump av sin far.

– Ja, jag ville gå min egen väg och inte gifta mig med kusiner, säger Soheila.

Hon berättar att hon växte upp som en adelsfröken i en privilegierad släkt med stolta traditioner i Kurdiska Iran. När hon var 14–15 år beslöt hon att gå sin egen väg och anslöt sig till den kommunistiska kurdiska gerillan.

– I vår kultur finns inte tonåringar, man är barn eller vuxen.

Hon mötte som sagt sin drömprins men giftermålet slutade i katastrof för Soheila. Kanske var det då någon gång, gravid och misshandlad som drömmen om ett speciellt tehus, en fristad för kvinnor föddes. Hon kom själv som en misshandlad och bruten kvinna till Sverige. Kunde till sist skiljas från sin man och fick hand om sina två barn.

Soheila var en gång i ett miserabelt tillstånd, drogad av tabletter och utan livslust när hon en natt fick en uppenbarelse av Jesus. Hon berättar hur det väckte ett lejon i henne.

Blev du religiös?

– Nej jag hatar religion, religion betyder kontroll. Det var kärleken som visade sig för mig.

I Sverige och skild började Soheila att studera. En av lärarna var Kjell. De gifte sig 2005. I några år arbetade de med hjälpprogram och reste tillsammans i Kurdistan. Det var där, i den materiella nöden och själsliga misären bland utsatta kvinnor som hon bestämde sig definitivt för att göra något och tillbaka i Sverige startades föreningen Khatoon. Efter några år lämnade de Kurdistan.

Kjell, som var teolog i botten, fick jobb som pastor i baptistförsamlingen i Karlskoga.

I dag har de två barn tillsammans och Soheilas äldre barn bor också i Sverige.

– Jag har två barn-barn, bland annat är jag farmor till en liten Soheila med svart burrigt hår, säger hon och en glimt av stolthet syns i blicken.

Du är kristdemokrat?

– Ja, men jag vill inte arbeta politiskt.

– Politik blir gärna en typ av segregation och det vill jag inte medverka till.

– Men jag vill vara en röst för de här invandrarkvinnorna och deras barn, säger hon.

Mer läsning

Annons