Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulen husvagn hittadespå camping - efter två år

En man bosatt i Karlskoga har rätt att få tillbaka den husvagn han blivit av med - men inte skadestånd för att reparera den.

Annons

Det beslutade Attunda tingsrätt i Stockholm i en dom i torsdags.

Karlskogabons husvagn stals i augusti 2008 från en uppställningsplats i Bro i Uppland. Samma husvagn anträffades i augusti 2010 på Solvalla camping i Sundbybergs kommun. Mannen som bodde i husvagnen då var en 45-åring från Bro. Han hade även låtit andra bo i husvagnen. Han åtalades för häleri och även för en rad andra brott och döms nu till två månaders fängelse.

Sade att han fått vagnen

Han hävdade att han inte stulit husvagnen, utan fått den i samband med att ett byggföretag lämnade en arbetsplats och inte längre hade användning för husvagnarna för sina anställda. 45-åringen döms för häleriförseelse när det gäller husvagnshistorien. Även om det stämmer att mannen fått husvagnen så borde han ha förstått att den inte var ärligt åtkommen, resonerar rätten som finner att målsägaren, alltså Karlskogabon, är den som har bäst rätt till husvagnen och ska få tillbaka den.

Avvisar skadestånd

Däremot avvisar rätten Karlskogabons skadeståndskrav på 16 650 kronor för hemtransport av husvagnen, ny instansning av ramnummer, hotellkostnad och inköp av en mikro i stället för den som försvunnit från husvagnen. Rätten anser att de kostnaderna orsakats i samband med att husvagnen stals. 45-åringen kom in i bilden först i ett senare led och det är inte bevisat att han är ansvarig för att mikrougnen och annan utrustning i husvagnen behöver ersättas.

Mer läsning

Annons