Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tingsrätten förundradöver länsstyrelsen

Örebro tingsrätt är förundrad över att länsstyrelsen tillåter vattenskoter i så få sjöar i Örebro län. Domstolen anser inte att länsstyrelsen uppfyllt sina uppgifter. Det bidrar till att en Karlskogabo frias från ett åtal för att ha åkt på Möckeln i Karlskoga.

Annons

Tingsrätten påpekar att det finns cirka 1 640 sjöar i Örebro län men att bara ett fåtal undantas från förbudet.

”Det framstår som uppenbart att länsstyrelsen inte uppfyllt sin uppgift enligt vattenskoterförordningen. Det måste rimligen finnas ytterligare vattenområden som ska undantas från det generella förbudet” skriver Örebro tingsrätt med Alexander Camitz som ordförande.

Möckeln tillhör inte de sjöar det är tillåtet att åka i. Beslutet om var man får åka togs 2007.

– Vi har haft ute frågan på remiss och återkommit till kommunerna om att det är viktigt att vi får in synpunkter och förslag. Det är verkligen inte så att vi inte ansträngt oss. Intressant att det nu finns en dom i frågan säger Johan Strandberg, jurist på länsstyrelsen i Örebro.

Målet i tingsrätten började med att en polis, som inte var i tjänst, åkte båt på Möckeln. Han hävdade att Karlskogabon som sedan åtalades åkt i våldigt hög fart, girade runt och gjorde piruetter med vattenskotern. Polismannen uppgav att andra personer också reagerat och tyckt det var förskräckligt att åka på det sättet.

Den som anklagades förnekade bestämt att han kört vattenskoter på Möckeln. Tingsrätten anser att det finns bevis för att han åkt skoter, men kommer in på att Sverige har en skyldighet följa EU-regler. Det är där frågan om vilka vattenområden som ska vara undantagna kommer upp och tingsrätten anser att länsstyrelsens undantag är påfallande få. Domstolen ser också andra oklarheter i bestämmelserna. Slutsatsen blir att Europeiska unionsrätten har företräde framför vattenskoterförordningen och att åtalet ska ogillas.

Åtalet handlade också om att Karlskogabon skulle ha stört genom att köra vattenskoter. Men tingsrätten menar att det i så fall måste finnas fler omständigheter som pekar på att han kört hänsynslöst så åtalet ogillas även i den delen.

Fakta

Länsstyrelsens beslut om använding av vattenskoter i Örebro län togs i juni 2007.

Det innebär att körning med vattenskoter är tillåten på följande platser:

*Delar av Hjälmaren i Örebro kommun.

*Delar av Vättern inom Askersunds kommun.

*I Norrtorpsjön i Kumla kommun.

Dessutom är det tillåtet lägga i en vattenskoter på några platser, i anslutning till de tillåtna, och sedan köra kortast möjliga sträcka till tillåtna vattenområden.

Mer läsning

Annons