Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre hyreshus nära E18 ska rivas

Tre hus med adress Saxlyckevägen 7, 9 och 11 ska rivas. Det har Hyresbostäder beslutat.
Nu rivs 54 lägenheter, betydligt färre än de 230 som bolaget ansåg behövde bort i våras.

Annons

– När det gäller de övriga skjuter vi besluten framför oss och hoppas befolkningsutvecklingen blir bättre så vi slipper riva mer, säger fastighetschef Anders Zetterblad.

Att fler hyreshus måste rivas stod klart när Hyresbostäder i Karlskoga i våras antog en omstruktureringsplan.

Bakgrunden var att folkmängden i kommunen fortsatt att minska och att antalet outhyrda lägenheter fortsatte att vara stort trots tidigare rivningar.

Bantad neddragning

Men när de boende på Saxlyckevägen 7,9 och 11 i går fick informationen med posten och samtidigt kallades till ett möte med bostadsbolaget, var det alltså en bantad omstruktureringsplan som presenterades.

– Vi hoppas att befolkningsutvecklingen ska bli lite bättre än man trott tidigare. Vårens beslut ligger kvar i bakgrunden men nöjer oss med det här som ett första steg, säger Hyresbostäders fastighetschef Anders Zetterblad.

Han säger också att två hus på Skrantafallet, som det i dag är rivningsbeslut på, med stor sannolikhet kommer att bli kvar för att byggas om till äldreboende.

Flera orsaker till valet

Att man valt att riva just husen vid Saxlyckevägen har flera orsaker, säger Anders Zetterblad.

– Dels beror det på vakansläget. Vi har 18 procent outhyrda lägenheter i det här området. Tio av totalt 54 lägenheter är tomma eller uppsagda. Dessutom är det hus från miljonprogrammet med stort underhållsbehov. Dessutom är läget intill E18 inte det allra bästa.

De boende kommer att erbjudas bostad i Hyresbostäders bostadsbestånd, där det i dag finns mellan 175 och 200 tomma lägenheter utspridda över hela Karlskoga.

– De som bor i husen som ska rivas har viss förtur, och de får hjälp med flytten. Ingen ska behöva drabbas av några kostnader, vi står även för flytt av telefon och liknande.

HyresgästkritikHyresgästföreningens ordförande i Karlskoga, Marianne Svensson, är kritisk.

– Jag tycker det här känns förskräckligt. Nu försvinner ytterligare hyreslägenheter. Det känns inte bra, säger hon.

Hon är även irriterad över att Hyresgästföreningen inte blivit informerade i förväg.

– Vi fick informationen i dag. Vi brukar få det några dagar före. Men det kan bero på att personen som har hand om det här är sjuk.

Marianne Svensson tycker också att det är lite ansvarslöst att skicka ut informationsbrev på svenska till ett område där det finns många hyresgäster med invandrarbakgrund.

– Finns det fler hyresgäster som inte förstått innehållet? I brevet står även att det ska hållas ett informationsmöte. Har de förstått det? Det kanske de skulle ha tänkt lite på, säger hon kritiskt.

Hyresbostäder planerar att riva ytterligare runt 180 lägenheter, men de berättar inte var.

– Det är klart att vi är intresserad av var. Jag har inget emot att de river lägenheter om det inte finns folk som vill bo i dem. Sådant får vi andra betala för. Det jag kan ha invändningar emot är var de river.

Mer läsning

Annons