Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trio torterade sjuklig man - för 100 kronor

Trion torterade den sjuklige mannen med kniv och cigaretter. Hans näsben och okben slogs av. Männens byte: Runt 100 kronor. Nu åtalas de tre Karlskogaborna.

Annons

Brottsoffret, en man med bräcklig hälsa i 55-årsåldern, kände två av de tre männen sedan tidigare. Det var anledningen till att trion gav sig på honom.

– Det som präglar hela det här förloppet är feghet. De ger sig på någon som är ganska svag, en man som inte har så bra hälsa, säger åklagare Mats Berg.

Var anledningen att han hade mycket pengar?– Nej, de var bekanta med honom och visste att han inte hade det. Han var helt enkelt ett lämpligt offer.

Förloppet var långt och utdraget. Mats Berg tror att 55-åringen var trions fånge under cirka 18 timmar. Under timmarna i fångenskap ska två av männen i princip ha torterat mannen.

Skars och brändes

Han skars och brändes i ansiktet med en kniv respektive cigarett. ”Närmast tortyrliknande former” skriver åklagaren i åtalet.

55-åringen misshandlades så kraftigt att hans näsben gick av. Han fick även ett brott på en ländryggskota och på vänster okben. Ett rättsintyg visar att knivsåret var ytligt men att brännmärkena kan ge framtida ärr. Frakturerna i ryggkotan och okbenet kan också orsaka problem i framtiden.

Förloppet började med att trion trängde sig in i mannens lägenhet där han misshandlades och hotades. De stal hans plånbok och tvingade honom att ringa sin son för att få låna pengar.

Sedan tvingades han ut på en biltur i Karlskoga och Degerfors. Vid en bensinstation fick 55-åringen sitta kvar i bilen i 15–20 minuter medan den var upphissad på en lyft.

Fortsatte i bilenUnder bilfärden fortsatte misshandeln och dödshoten.

Därefter återkom de till 55-åringens lägenhet igen. På nytt fick han ringa sin son och sedan sin dotter. Men hon förstod att något var galet och larmade polisen. Trion hann dock lämna lägenheten innan polisen kom dit.

Bytet för de tre männen blev mycket magert.

– Det handlar om cirka hundra kronor, säger Mats Berg.

Karlskogaborna åtalas nu för människorov. Samtliga nekar till anklagelserna.

Mer läsning

Annons