Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrika Knape-Lindbergförföljd av norrman

Ulrika Knape-Lindberg förföljs av en 25-årig norrman. Efter att ha överträtt besöksförbudet vid fem tillfällen har mannen nu dömts till skyddstillsyn av Örebro tingsrätt. Bland annat ska mannen ha skickat ett sms till Ulrika med texten ”Jag älskar Anna!”.

Annons

Det var redan under våren 2009 som den 25-årige mannen, som är norsk medborgare men som bor i Värmland, först belades med besöksförbud efter att ha förföljt Ulrika Knape-Lindberg, den nu 56-åriga före detta simhopparen som 1972 vann OS-guld och som numer bland annat är förbundskapten för svenska simhoppslandslaget.

Enligt den ursprungliga domen mot mannen började han med att förfölja Ulrikas dotter Anna Lindberg, men riktade sedan istället in sig på Ulrika. Från början gällde besöksförbudet i ett halvår, men det har sedan förlängts med ett år i taget.

Får 5 000 i skadeståndTrots det har mannen fortsatt att skicka brev och sms till Ulrika. Bland annat ska han den 30 augusti i fjol ha skickat ett sms som bland annat innehöll texten ”Jag älskar Anna!”.

I förra veckan dömdes mannen av Örebro tingsrätt för att vid fem tillfällen det senaste året ha trotsat besöksförbudet och kontaktat Ulrika. Det handlar i två fall om sms och i tre fall om brev. Straffet blir skyddstillsyn, och mannen ska dessutom betala 5 000 kronor i skadestånd till Ulrika.

Talar emot fängelse

Men straffet kunde ha blivit ännu hårdare. I domskälet skriver rätten att mannen ”återfallit i likartad brottslighet” och att det ”talar för att bestämma påföljden för honom till fängelse”. Det som talar emot fängelse, och som alltså övervägt, är ”vad som framkommit om hans psykiska hälsa” och att det enligt rätten ”finns anledning att anta att en skyddstillsyn kan bidra till att han avhåller sig från fortsatt brottslighet”.

Kuriren var i går i kontakt med Ulrika Knape-Lindberg som inte ville uttala sig om händelserna.

– Jag har inga kommentarer till det där, säger hon.

Mer läsning

Annons