Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligt att anställda kontrolleras

– Det är inget dramatiskt i att människor som jobbar inom sprängämnesindustrin blir kontrollerade på flygplatser. Det säger Lennart Johansson, vd för Eurenco Bofors i Karlskoga

Annons

Ettårig Karlskogaflicka utlöste bomblarm i USA - Det är sådant man får leva med! Det säger Lennart Johansson, sedan Eurenco-anställda Helena Karlsson och hennes familj utlöst bomblarmet på en flygplats i New Jersey.

I söndags berättade NA.se om hur sprängämnesdetektorerna på Newark-flygplatsen i New Jersey larmade för mikroskopiska sprängämnesrester i ettåriga Linneas skor, rester som visade sig härröra från mamma Helenas jobb hos Eurenco i Karlskoga.

Händelsen var dramatisk och pressande för familjen och deras två barn, men egentligen inte mycket att uppmärksamma enligt Eurencos vd Lennart Johansson.

Han anser inte att händelsen ger anledning att se över några säkerhets- eller hygieniska åtgärder inom företaget.

Lennart Johansson vet inte vilket sprängämne som orsakade larmet, men kan gissa på tre eller fyra substanser.

– Det är fler som har blivit drabbade av det här. Flygplatskontrollerna är viktiga skyddsåtgärder, som man inte kan gardera sig mot. Det är egentligen odramatiskt, de tar kontaktuppgifter på den person de ”fångar in” och kollar med företaget där vederbörande jobbar, säger Lennart Johansson.

Inte heller Erik Nilsson, vd för KCEM i Karlskoga – ett nätverkscentrum för den nordiska explosivämnessektorn – tycker det är så konstigt att en Karlskogafamilj utlöst bomblarmet på en flygplats.

– Det är inte första gången. Det har inträffat förut, fast oftast är det inte familjer som drabbas utan enskilda anställda inom explosivämnesindustrin som är ute och reser i världen, säger han.

– De som jobbar med sprängämnen brukar vara noga med att hålla isär kläder och skor de använder på jobbet och de som de använder privat. Men det kan ändå vara svårt att inte få med sig sprängämne i de mikroskopiska mängder som krävs för att utlösa sådana här larm.

– Av det här skälet förser en del företag sina anställda med en legitimation de har med sig som talar om var de jobbar, och där det också finns ett nummer där man kan få tag på en kontaktperson vid företaget dygnet runt, säger Erik Nilsson.

Mer läsning

Annons