Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vätgasexplosion hotade på industriområde

Ett havererat lastbilsflak lastat med 14 ton vätgas kunde bärgas, utan att den högexplosiva vätgasen läckte ut eller exploderade.

Annons

Strax efter elva kom larmet till Bergslagens räddningstjänst om att en tankbil läckte vätgas. Bilen fanns på Nobelverkens industriområde.

- Som tur var, var det ingen läcka. Då hade vi riskerat årets största påsksmäll, säger Lars "Viking" Johansson, insatsledare på Bergslagens räddningstjänst.

Vätgasen är högexplosiv och kan antända av minsta gnista. Till exempel en urladdning av statisk elektricitet. All personal utrymdes och räddningstjänsten säkrade för brand.

Det var när en lastbil skulle byta ut sitt flak med hjälp av en stor krok som tillbudet inträffade. Flaket med 14 ton vätgas i behållare kom snett och hängde så att det riskerade att ramla i marken. Hade gasbehållarna skadats det minsta hade en explosion varit nära.

- Vi spärrade av ett större område medan vi fick fram en stor truck. Med hjälp av den kunde vi sedan baxa flaket med gasbehållarna på plats igen.

- Det gick bra men det var en mycket olustig situation, innan vi lyckades bärga gasbehållarna, säger Lars "Viking" Johansson.

Polis kom också till platsen.

- Nu hann det ju aldrig hända någon explosion, men det hade kunnat gå riktigt illa, säger inre polisbefäl Anders Wallin.

Polisen har nu inlett en förundersökning.

Mer läsning

Annons