Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: 29 dödsolyckor - på tre år

Här är kartan som visar var dödsolyckorna i länet mellan 2012 och 2014 inträffade - totalt 29 stycken. Den som sticker ut mest: Riksväg 50 med fem dödsolyckor.

Annons

Transportstyrelsen har på uppdrag av NA tagit fram statistik över de mest olycksdrabbade vägarna i länet mellan 2012 och 2014.

Mellan 2012 och 2014 inträffade 29 dödsolyckor i Örebro län. De flesta av dem, 18, på någon av riks- eller länsvägarna. Enbart på riksväg 50 inträffade fem dödsolyckor under de tre åren.

Andelen svåra olyckor inträffade också oftast på någon av riks- eller länsvägarna.

– Flest olyckor sker på svenska landsvägar, 70-90-vägar utan mittseparation. Där har vi de flesta svåra olyckorna, säger trafikpolischef Bernt Larsson.

Att skylla på farliga vägar är fel väg att gå säger han.

– Vi har inga farliga vägar eller farliga bilar. Bara farliga förare. Att skylla på vägen är inte rätt och riktigt. Det är dåliga bilförare, säger han.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Att vissa vägar är mer olycksdrabbade beror inte på vägen. Den är en död tingest. Man måste anpassa hastigheten efter de förhållanden som råder. Däremot kan utformningen av vägen lindra vid en eventuell olycka, säger Bernt Larsson.

Mer läsning

Annons