Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Här är Örebros sämsta vatten

Sjöar och vattendrag i Örebro kommun mår inte bra. I stort sett alla är ansträngda av övergödning, regleringar och miljögifter. Endast några små vatten i sydost har god ekologisk status.

Annons

Ta en titt på kartan. De röda, orangea och gula färgerna på sjöar och vattendrag visar att de inte är godkända. Bara ett par är godkända, de är grönmarkerade. Det är Gammalån och lilla Ölängsjön/Kullasjön – men de två sista ligger till större delen på andra sidan Sörmlandsgränsen.

Om endast tre år, 2015, är tanken att landets alla större sjöar och vattendrag ha minst god ekologisk status. Det är kravet i vattendirektivet, ett EU-direktiv och lag idag.

Örebro kommun kommer inte att klara det. Kommunen har istället satt året 2021, för de flesta vattnen. Örebro står inte ensam i skamvrån, många kommuner klarar inte målen på utsatt tid.

– Jag tror inte att kommunerna kommer att straffas. Däremot kan man förvänta sig att kommuner och myndigheter följer lagen, säger Pär Ljungqvist på Örebro kommuns klimatkontor, som just nu arbetar fram kommunens vattenplan.

I vattenplanen förslås åtgärder som kan ge vattnen god ekologisk status. Om inte till 2015 så i alla fall till 2021. Genom olika bedömningar har vattenmyndigheterna och länsstyrelsen fastställts statusen på landets alla större sjöar och vattendrag. Man har bland tittat på vilka fiskar, andra djur och växter som finns i vattnet, och vilka som borde finnas där om vattnet var opåverkat.

Läs mer om problemen i Örebros vattendrag i morgondagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons