Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Här är vägarna som får ny asfalt

Redan inom en till två veckor planerar Trafikverket att dra igång beläggningsarbeten på flera vägar i södra länsdelen.

Annons
Får vänta. Trafikanterna som pendlar mellan Kumla och Örebro får vänta ett år på ny asfalt mellan Norra Mos-rondellen och motorvägen. Trafikverket har inte pengar till det i årets budget. Foto: Göran Kempe

Först ut är den i dag grusade väg 592 mellan Zinkgruvan och länsgränsen mot Godegård, där börjar arbetena redan den här veckan.

Vägen fanns med i den prioriteringslista som Askersunds kommun lämnade över till Trafikverket tidigare i år. Vägen är viktig för kommunen då Zinkgruvan Mining kör sina sligtransporter på den.

Vägen som i dag bara är grusad kommer nu att bli belagd med asfalt. Den kommer dessutom att förstärkas på vissa avsnitt.

– Det kommer att bli besvärligt att ta sig fram på vägen under cirka åtta veckor. Men folk brukar bli glada när vi lägger asfalt på grusvägar, så störningarna kommer nog att tas emot med jämnmod, tippar Kenneth Eriksson projektledare för beläggning på Trafikverket med ansvar för Örebro län.

Ungefär vid samma tidpunkt kommer de högra körfälten på E 20 mellan Byrstatorp och till höjd av Mosås att få ny asfalt.

I det fallet kommer framkomligheten påverkas i liten omfattning då beläggningsarbetet kommer att utföras nattetid.

Även mellan rondellen vid brandstationen i Byrsta och motorvägspåfarten vid Byrstatorp kan det bli ny asfalt under vecka 26. Det jobbet beräknas ta två-tre dagar.

Med trolig start sista veckan i juni kommer Trafikverket börja med att förse sträckan Åsbro till Brändåsen med ny asfalt. Även i det fallet kommer arbetena att utföras nattetid. Under den vecka det asfaltsjobbet beräknas pågå kommer trafiken att slussas förbi arbetena med lots och trafikljus.

En annan väg i södra länsdelen som hårt trafikerad och kommer att beläggas med ny asfalt är riksväg 50 mellan Brattebro backe och länsgränsen mot Östergötland.

Där har vägstandarden blivit så dålig att det inte går att vänta in att vägen byggs om till vajerväg.

– Förra året gjorde vi förstärkningar av vägkanterna på den vägsträckan och i år lägger vi ny asfalt, förklarar Eriksson.

De arbeten ska komma igång under några av de sista veckorna i augusti. En och en halv vecka räknar Trafikverket att det ska pågå och under tiden kommer trafiken att ledas förbi arbetena med lots och trafikljus. Så tarfikanterna på sträckan får räkna med störningar.

Under tre veckor med start i slutet av augusti kommer väg 511 mellan Stavåna och Dormen att få ny fin asfalt.

Liksom på E 20 kommer det högra körfältet på E 18 mellan Lekhyttan och Adolfsberg att få ny asfalt. Upphandlingen är ännu inte slutförd och därför finns det varken startdatum eller kostnad klar för de 18 kilometrarna motorväg.

Kenneth Eriksson är noga med att påpeka att startdatumen för beläggningsarbeten är preliminära och att orangea informationsskyltar kommer att sättas upp veckan innan arbetena drar igång.

– Jag hoppas att alla visar hänsyn vid våra arbetsplatser. De som jobbar med beläggningsarbeten är i ett utsatt läge, avslutar Kenneth Eriksson.

Vägarbeten i sommar

R50: Brattebo backe–länsgränsen. Längd: 9 kilometer. Kostnad: 5,5 miljoner kronor. Preliminär byggstart: vecka 34-35.

R50: Brändåsen–Åsbro. Längd: 8 kilometer. Kostnad: 5,5 miljoner kronor. Preliminär byggstart: vecka 26.

E20: Mosås–Byrstatorp. Längd: 11 kilometer. Kostnad: 12 miljoner kronor. Preliminär byggstart: vecka 25–26.

R20: Byrsta–Byrstatorp. Längd: 1,1 kilometer. Kostnad: 1 miljon kronor. Preliminär byggstart: vecka 26.

Väg 592: Zinkgruvan–länsgränsen. Längd: 4 kilometer. Kostnad: 4,5 miljoner kronor. Preliminär byggstart: vecka 23.

E18: Lekhyttan–Adolfsberg. Längd: 18 kilometer. Sträckan under upphandling därför är kostnad och byggstart inte klar.

Väg 511: Stavåna–Dormen. Längd: 16 kilometer. Kostnad: 8 miljoner kronor. Preliminär byggstart: vecka 35.

Mer läsning

Annons